Olika sorters leder

Vår rörelseapparat består till stor del av skelett och muskler. Lederna, som länkar samman skelettdelar, gör att vi kan röra på oss. Beroende på var i kroppen lederna sitter, och hur mycket (och i vilken riktning) de behöver röras, så kommer de vara uppbyggda på olika sätt. Det finns därmed olika sorters leder. Några exempel är gångjärnsleder, kulleder och vridleder. En kulled består exempelvis av ett ledhuvud och en ledpanna. Ledpannan är ungefär formad som en grop, där ledhuvudet passar in. Båda ändarna är klädda med brosk så att de kan röra sig mot varandra utan att fastna. Om brosket bryts ned kan man få besvär med stelhet och smärta, så kallad artros.

Fortsätt läsa om artros.

Få Artrosbehandling direkt i en app

Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.

Läs mer och ladda ner appen här (patientavgift 0 kr) »

Gångjärnsleder

En gångjärnsled är en led som bara kan böjas i ett rörelseplan. Fingerlederna, armbågen och knäna är exempel på den här typen av led. Just armbågen är dock en komplex led som innefattar två olika leder, en gångjärnsled och en vridled. Dessa omsluts av en gemensam ledkapsel. Kombinationen av de olika lederna gör att vi kan böja, sträcka och vrida underarmen på ett smidigt sätt. Även knäleden är en komplicerad led – faktiskt den mest komplicerade i hela kroppen. Här har vi delar som inte finns i våra leder normalt sett, såsom korsband, menisker och en knäskål. Detta eftersom våra knän behöver tåla mycket belastning.

Läs mer om knäets anatomi.

trämodell av en gångjärnsled

Kulleder

En kulled kan, till skillnad från en gångjärnsled, röra sig i alla riktningar. Höftleden och axelleden hör till den här kategorin. Båda dessa leder har dock nackdelen att de, på grund av sin enorma rörlighet, blir relativt instabila och kan gå ur led. Kulleden har fått sitt namn eftersom ledhuvudet ser ut som en kula. Det är också detta som ger oss den stora rörelsemöjligheten. Axelleden är faktiskt den led i kroppen som har störst rörlighet. Höftleden är inte lika rörlig eftersom den måste kunna bära upp mer vikt och därmed behöver vara mer stabil. 

Läs mer om höftledens anatomi.

Vridleder

I den här typen av led kan de benändar som möts endast vridas i förhållande till varandra. Inga andra leder är därmed involverade i rörelsen. Vi har inte så många vridleder i kroppen, men det vanligaste exemplet är den led som är inbyggd i armbågsleden. Den här typen av led återfinns dock också i nacken och gör att vi kan vrida på huvudet.

trämodell av en vridled

Två-axlade leder / Sadelleder

Två-axlade leder kallas också för sadelleder eftersom båda ledytorna är sadelformade. Dessa kan röras framåt, bakåt och i sidled. Det bästa exemplet på den här typen av led är tumleden, men även handleden och fotleden räknas hit.

Här finns mer fakta om skelettet

Senast uppdaterad
27 april 2020
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve