Kroppens muskler och dess funktioner

Vi har ungefär 640 muskler i kroppen. De hjälper oss med allt ifrån att stå upprätt, spela fotboll och hjälpa till med matsmältningen. Det finns också olika sorters muskler som har olika uppgifter. Vissa av dessa kan vi styra med viljan, andra inte. Det som alla kroppens muskler har gemensamt är dock att de är nödvändiga för att vi ska kunna fungera normalt. För den som har artros är det extra viktigt att stärka skelettmusklerna, eftersom de hjälper till att avlasta och stabilisera lederna. Träning är faktiskt ett av de bästa sätten att behandla artros.

Läs mer om artros.

illustration av kroppens muskler på en man från flera vinklar: framifrån, bakifrån och från sidan

Kroppens muskler har flera uppgifter

Skelettets funktion är främst att hålla uppe kroppen, det vill säga att vara kroppens stomme. Men hade vi inte haft muskler som stöd och senor som binder ihop de olika skelettdelarna hade vi ändå inte kunnat stå upprätta. Musklerna kan, förutom att hålla oss upprätta, också styra skelettet med hjälp av senorna. Kroppens muskler samverkar också med skelettet på så vis att det hjälper till att skydda oss. Bukmusklerna skyddar exempelvis de inre organen, där vi inte har något skelett. Det finns också en annan typ av muskler som kontrollerar hjärtat, och en till typ som kontrollerar inre organ, blodkärlen och huden. Musklerna ser därmed till att fördela blodet till våra olika organ.

Olika sorters muskulatur

Det finns tre sorters muskulatur i kroppen: skelettmuskulatur, glatt muskulatur och hjärtmuskulatur. Dessa har alla olika funktioner. Skelettmukulaturen är det som de flesta av oss tänker på när vi tänker på kroppens muskler. De fäster i skelettet och gör att vi kan röra på oss. De hjälper även till att stabilisera våra leder. Det är den här typen av muskulatur vi stärker när vi tränar och rör på oss. Den glatta muskulaturen finns i exempelvis blodkärl, hud och tarmar. Vi kan inte styra dessa med viljan, till skillnad från skelettmuskulaturen. Hjärtmuskulaturen hittar vi, som namnet avslöjar, i hjärtat. Dessa muskler ser till att hjärtat pumpar genom att skapa tryckförändringar i hjärtats kammare och förmak.

Läs istället om skelettet.

Samspel mellan muskler, skelett och leder

När vi vill röra på oss startar vi en signal i hjärnan. Denna skickas sedan via ryggmärgen till den muskel / de muskler vi vill använda. Muskeln drar då ihop sig eller sträcker ut sig, beroende på vilken rörelse vi vill utföra. Eftersom muskeln fäster i en sena, som fäster i en skelettdel, så flyttar sig den skelettdel som senan är fäst i. Man kan därför säga att skelettet fungerar ungefär som hävstänger.

illustration av hur biceps, en av kroppens muskler, arbetar

Fortsätt läsa om ryggens anatomi.

Senast uppdaterad
11 november 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve