Artros i ryggen och nacken – orsaker, diagnos & behandling

Kort om artros i ryggen och nacken ​

Artros i ryggen innebär att brosket mellan kotorna i ryggraden har börjat brytas ned på ett eller flera ställen. Ofta drabbas nacken eller ländryggen (svanken). Eftersom ryggen är en så central del i kroppen känns artros här vid nästan alla rörelser, ibland påtagligt. Men det finns hjälp att få.

Både unga och äldre kan drabbas av olika former av artros i ryggraden. Däremot blir det vanligare med åldern eftersom både brosk och skelett ofta blir mer skört ju äldre vi blir. Ofta är artros i rygg och nacke en del av åldersförändringar som också kan inkludera disksjukdom, kotglidning, förträning av ryggraden och muskelsjukdom. Den här typen av förändringar sammanfattas många gånger som spondylos.​

Tecken på artros i ryggraden

Typiska tecken på artros i ryggen är stelhet och svårigheter att komma igång efter att ha varit stilla en period. Det är också vanligt att det gör ont i ryggen. Kombinerat gör dessa faktorer att det blir svårt att röra sig normalt. Många med artros upplever även trötthetskänsla i ryggen, det vill säga en känsla av att inte orka hålla sig upprätt. Onormal trötthet och nedstämdhet hör också till typiska symtom vid långvarig artros. Detta beror på att kronisk smärta oftast tar mycket energi av kroppen.

Vanliga tecken på artros i ryggen eller ryggraden är:

  • Stelhet som gör det svårt att använda ryggen som vanligt
  • Svårigheter att komma igång efter stillasittande eller annan vila
  • Smärta i hela, eller delar av, ryggen och nacken
  • Onormal trötthet och nedstämdhet

Om du tror att du kan ha drabbats av artros i ryggen är det viktigt att du får en diagnos. Då kan du påbörja en behandling. Det är även viktigt att tänka på att försöka hålla igång med fysisk aktivitet trots att det kan kännas jobbigt.

Orsaker till artros i ryggen och nacken ​

Trots att forskningen än idag inte är helt säker på exakt vad artros beror på så finns det mycket information om riskfaktorer. Stillasittande och övervikt är två faktorer som är starkt kopplade till utvecklingen av artros i ryggraden. När det kommer till övervikt handlar det dock mer om hur mycket vikt du har i förhållande till styrka. Om du har tillräckligt starka muskler för att bära upp din kroppsvikt så har du förbättrat din situation betydligt när det kommer till artros.

Men artros handlar också om att leden har belastats för mycket på fel sätt. Detta innebär att din hållning och arbetsställning spelar stor roll. Vad gäller artros i ryggen spelar också din ställning när du sover och vilar en viss roll. Se därför till att du har en bra madrass och en bra kudde så att rygg och nacke kan slappna av maximalt. Detta kan hjälpa till att förebygga sjukdomen.​

Läs mer om artros.

Diagnostisera artros i ryggraden

Diagnosen artros i ryggen ställs oftast av läkare, fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. Den som ställer diagnosen tittar då på kombinationen av de symptom du berättar om och det som upptäcks under den kroppsliga undersökningen. Eftersom det finns många andra tillstånd i rygg och nacke som kan likna artros kan det dock på sikt bli nödvändigt med röntgen- eller MR-undersökning. Detta avgörs från fall till fall. Om det finns en misstanke om artros i rygg och/eller nacke finns det dock inget hinder att påbörja behandling med träning.

manlig läkare ställer diagnosen artros i ryggen hos äldre patient

Behandling av artros i ryggraden

Enklare smärtstillande läkemedel kan ibland vara nödvändigt att ta vid behov för att klara av smärtan som kommer med artros i ryggen, men det bör inte ses som en behandling utan endast som ett komplement. Att träna upp musklerna i ryggen för att stabilisera och stärka rygg och nacke är istället ett bättre och mer långsiktigt alternativ. Detta görs bäst tillsammans med en fysioterapeut för att anpassa träningen på bästa sätt och undvika skador. Det tar ofta några månader att få effekt av träningen, men resultaten håller sedan i sig så länge träningen fortsätter vara regelbunden.

Har man höft- eller knäledsartros kan digital behandling med Joint Academy vara ett alternativ.

behandla artros

​Andra behandlingsmetoder vid artros i ryggen och nacken

Ibland kan besvären lindras med hjälp av ryggkorsett för ländryggen. Detta har historiskt varit mycket populärt och mer eller mindre setts som standardbehandling. Idag är rekommendationen att endast använda det vid behov eftersom det kan lindra effektivt men samtidigt gör att patientens egna muskler inte används och därmed kan försvagas. Nackkorsetter används bara i särskilda fall och rekommenderas inte som standardbehandling. Detta eftersom det snabbt kan försämra muskelfunktionen i halsryggen.

Till skillnad från höft- och knäledsartros så kan artros i ryggen inte behandlas på ett bra sätt med hjälp av operation om besvären från rygg och nacke är påtagliga. Detta beror på att det sällan är enbart artros som är orsaken till symtomen. Snarare är det ofta en kombination av artros, disksjukdom och muskelproblem. Det finns då risk att besvären istället tilltar ovanför och nedanför det opererade området. Det går inte heller att operera hela ryggraden eftersom det kan ge betydande funktionsnedsättning. Träning är därmed det enda alternativet som är riktigt bra för att riskfritt behandla artros i ryggraden.

Fortsätt läsa om artros i axeln.

Senast uppdaterad
8 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve