Artros i olika leder

Eftersom ledbrosk finns i alla våra leder (och brosket är det som påverkas av artros) så kan i princip alla leder drabbas av artros. Vanligast är det att sjukdomen utvecklas i höfter och knän, något som till viss del beror på att dessa leder bär upp en stor del av vår kroppsvikt. Även andra leder kan dock drabbas, vilket är mindre känt. Det är exempelvis vanligt med artros i fingrarna och tårna. Axlar, nacken och ryggraden drabbas mer sällan men kan också påverkas. För att få vård och behandling i tid är det bra att känna till hur symtomen ser ut i de olika lederna.

Artros i knät

Det är så pass vanligt att drabbas av artros i knät eller knäna att många tror att det är en oundviklig del av livet. Så är dock inte fallet, som tur är. Att så många utvecklar sjukdomen i just knäna har att göra med flera faktorer. Bland annat handlar det som sagt om att knäna bär upp en stor del av vår kroppsvikt. Därtill är knät en led som är utsatt för skador, såsom ledbands- eller meniskskador. Detta kan påskynda utvecklingen av artros i knät senare i livet. Samtidigt är knäleden inte lika skyddad av omkringliggande muskler som exempelvis höftleden.

läkare ställer diagnosen artros i knät på äldre kvinna

Det bästa sättet att både förebygga och behandla artros i knät är att stärka benen med hjälp av träning. Det bästa sättet att göra detta är med handledning av en fysioterapeut (sjukgymnast). På detta sätt kan de omkringliggande musklerna ta en del av den belastning som annars hade hamnat på leden.

Läs mer om artros i knät.

Artros i höften

Trots att höftleden är mer skyddad än knäleden så drabbas även denna led ofta av ledsjukdomen. Detta kan ha att göra med själva ledens konstruktion. Det kan helt enkelt vara så att de olika delarna i leden inte passar tillräckligt bra ihop. Detta är medfött och går inte att göra speciellt mycket åt, men det innebär inte att det inte går att förebygga artros i höften. På samma sätt som med knäledsartros kan sjukdomen både behandlas och förebyggas med hjälp av träning. Den grundläggande anledningen till att sjukdomen utvecklas är nämligen negativ belastning under lång tid. Genom att öva in nya belastningsmönster och stärka benen kan man därmed minska både symtomen och risken att man drabbas av artros i höften.

Läs mer om artros i höften.

artros

Artros i ryggen och nacken

Kronisk ryggsmärta är idag mycket vanligt och kan bero på flera saker. En av orsakerna som inte många känner till är artros i ryggraden. Detta utvecklas oftast i nacken eller ländryggen och kan drabba såväl unga som äldre. Många gånger hör artros i ryggen dock ihop med andra åldersförändringar, såsom disksjukdom eller kotglidning. De vanligaste tecknen på artros i ryggen är, liksom i andra leder, stelhet och smärta. Framförallt brukar det vara svårt att komma igång efter en stunds vilande. Precis som behandling av artros i andra leder så är den bästa behandlingen att stärka ryggen. Det tar ofta några månader att få resultat av träningen, men resultaten håller på lång sikt.

Läs mer om artros i ryggen och nacken.

Mindre leder

Även mindre leder, såsom leder i fingrar och tår, kan drabbas av sjukdomen. Det är exempelvis vanligt med artros i tummen. Här är det ofta tummens grundled som drabbas. Detta kan göra det svårt att använda händerna, vilket kan hindra vardagslivet i stor utsträckning. Samma sak gäller om det är en tå som drabbas – det blir svårt att gå och stå. Smärtan kommer främst när man belastar den drabbade leden, men i takt med att sjukdomen utvecklas kan det göra ont även i vila. Att leden svullnar upp regelbundet är inte heller ovanligt. Varken smärtan eller svullnaden är dock farlig.

Det finns hjälpmedel att tillgå för artros i både fingrar och tår. Exempelvis finns det redskap som kan göra vardagslivet lättare, stöd för tummen (s.k. ortos) och speciella skor med rullande sulor som kan minska smärtan vid artros i foten. 

Senast uppdaterad
18 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve