Hur en ortoped kan hjälpa vid artros

Senast uppdaterad: oktober 9, 2018

En ortoped är en läkare som har specialiserat sig på sjukdomar i rörelseapparaten. Hit räknas skelett, muskler och leder. Eftersom artros påverkar lederna så kan den som drabbas av artros i vissa fall komma i kontakt med den här typen av läkare. Alla behöver dock inte göra det – i många fall räcker det att få diagnos och behandling av en fysioterapeut. Oavsett vilken vård som blir aktuell är det bra att veta hur kompetenserna inom vården skiljer sig åt.

Vad gör en ortoped?

Ortopedi är en kirurgisk specialitet, och det är just den här typen av läkare som utför ingreppet vid en eventuell protesoperation. Dock behöver den här typen av specialistläkare inte vara inriktad på just artros, utan det finns flera subspecialiseringar. Några exempel är idrottsmedicin, barnortopedi, ryggortopedi, reumatologisk kirurgi och tumörkirurgi. I och med dessa olika områden kommer också olika arbetsuppgifter. Av den anledningen är det inte helt enkelt att svara på frågan om vad en ortoped gör. Generellt kan man säga att de kan diagnostisera och behandla allt från akuta skador och benbrott till medfödda förändringar.

När det kommer till artros, mer specifikt, är det ofta den här typen av läkare som ställer diagnosen. Ofta är det behovet av operation som ses över, närmare bestämt. Beslut om att göra ett kirurgiskt ingrepp vid artros fattas alltid mellan en läkare och patienten själv.

ortoped

Remiss till ortoped – hur fungerar det?

Den som misstänker artros kommer oftast först i kontakt med sin vårdcentral. Här görs en första bedömning av en allmänläkare. Ofta kan vårdcentralen också erbjuda någon form av behandling, exempelvis i form av artrosskola eller appen Joint Academy. Både diagnos och behandling går även att få av en fysioterapeut.

För de som har provat grundbehandlingen under en längre period och trots det inte blir bättre kan det vara aktuellt med remiss till ortoped. Då bedömer läkaren behovet av protesoperation. Detta blir dock endast aktuellt för 10-15 % av de som får diagnosen artros.

Går det att prata med en ortoped utan remiss?

Det är inte möjligt att prata direkt med en specialistläkare utan remiss via den traditionella vården. Däremot erbjuder artrosbehandlingen Joint Academy diagnos av ortoped utan remiss. Här får också varje deltagare en personlig fysioterapeut som handleder genom behandlingen. Detta gäller dock endast för de som har ont i höften eller knät. Mer information om hur Joint Academy fungerar finns på deras hemsida.


Till toppen av sidan