Ont i knät – orsaker och behandling

Senast uppdaterad: oktober 12, 2018

Många sjukdomar och skador kan orsaka smärta i knät, och det är något som de flesta av oss upplever under vår livstid i någon form. Alla tillstånd är inte lika allvarliga och några av dem läker ut av sig självt. Vissa kräver dock antingen akut eller långvarig vård. Det är därför alltid säkrast att söka vård om man har ont i knät. Utan fastställd diagnos går det nämligen inte att påbörja behandling.

Om du har ont i knät vid böjning

Om det gör ont i knät vid böjning är det vanligast att det beror på att knäskålen pressas mot lårbenet. Smärtan känns då främst under knäskålen. Hos unga kallas detta för främre knäsmärta, eller chondromalacia patella på läkarspråk. Detta går att träna bort tillsammans med en fysioterapeut (tidigare kallat sjukgymnast). Hos äldre beror den här smärtan istället oftast på artros i den femuropaterllära leden i knät. I dessa fall hjälper lösningar som artrosskola eller Joint Academy, där anpassad träning kombineras med utbildning om sjukdomen. Mer information om artros i knät finns här.

Smärta i knät vid utsträckning eller böjning av knät kan också bero på en meniskskada. Dessa uppstår om knäleden har varit utsatt för någon form av vridvåld, exempelvis i samband med idrott. Detta behandlas även det med rehabiliterande träning i första hand. Om det inte ger resultat så kan man, efter undersökning med magnetkamera, gå vidare med artroskopi, dvs. titthålsoperation.

ont i knat

Om du har ont i knät efter löpning eller träning

Det är väldigt vanligt att drabbas av så kallat löparknä. Namnet till trots så uppstår inte detta bara vid löpning utan även bland annat cykling och skidåkning. Detta kännetecknas av smärta i utsidan av knäleden. Det är vanligt att man får mer och mer ont i knät ju längre man springer, och att smärtan försvinner vid vila. Ofta beror den här diagnosen på att kroppen utsätts för mer träning än den är van vid. Behandlingen går ut på att stärka och stretcha musklerna kring knät, men också kring fotleden.

En relaterad skada är hopparknä, som också orsakas av överbelastning. Det är ofta ett resultat av att ha hoppat/landat eller lyft på ett felaktigt sätt. Här uppkommer smärtan dock på framsidan under knät. Ofta gör det mer ont när man går nedför trappor, sitter på huk, eller försöker komma igång efter att ha suttit stilla en stund. Här riktas behandlingen in dels på att läka den sena som skadats, och dels på att rätta till den felaktiga belastning som ledde till skadan i första hand. Det kan innebär att öva upp rörligheten i leder och muskler, stärka magmusklerna eller rätta till en obalans i styrka mellan fram- och baksida lår.


Till toppen av sidan