Olika sätt för artros att utvecklas

Artros är en sjukdom som kan förekomma i många olika leder, till exempel höft, rygg eller knä, som då kan benämnas som incipient artros. De flesta former av sjukdomen går idag att mildra med hjälp av olika träningsprogram. Vid misstanke om ledsjukdomen kan man antingen kontakta en vårdcentral eller fysioterapeut, alternativt ladda ner appen Joint Academy.

Femoropatellar- och primär artros

När det pratas om femoropatellar artros menas förändringar i leden mellan knät och lårbenet. Det här är ett sätt att beskriva att sjukdomen har uppstått som en följd av överbelastning av leden under flera års tid. Den här diagnosen är vanligast hos personer över 40 år men kan drabba individer i alla åldrar. Den främsta behandlingen är olika träningsövningar som bygger upp musklerna kring den drabbade leden. Under perioden då smärtan är som värst kan den drabbade dock behöva ta smärtstillande tabletter.

I de fall där ledsjukdomen utvecklas över tid och symtomen kommer gradvis, vilket är förloppet i de flesta fall, kallas det för primär artros. Många som drabbas söker tyvärr inte vård för sin ledvärk eftersom de tror att det tillhör åldrandet. Men det finns hjälp att få. Idag finns det behandling i form av träning som kan minska besvären. Detta går att få både på vårdcentral, hos en fysioterapeut och online.

Sekundär artros

Posttraumatisk- eller sekundär artros kan båda uppstå efter en traumatisk eller allvarlig skada. Det är inte säkert att det märks vid skadetillfället, utan symtomen kan komma långt senare. Trauman som kan orsaka detta är exempelvis ett fall från en cykel eller en bilolycka. Här finns mer information om hur diagnosen ställs.

Artros i handleder och händer

Sjukdomen kan även sätta sig i handleder och händer. Fingrarna och tumleden är de områden som är mest utsatta. Symtom som kan uppstå är svårigheter att greppa tag eller hålla i saker. Andra vanliga tecknen på artros i handen är stelhet och minskad rörlighet. Det kan till och med hända att handen svullnar upp och ändrar utseende. Många förväxlar detta med reumatism och får som resultat inte den hjälp eller smärtlindring de behöver.

Vi vet inte helt säkert vad som gör att sjukdomen utvecklas i handleden eller handen, men några viktiga faktorer är överbelastning, tidigare skador och ärftlighet. Sjukdomen kan till exempel uppstå om man har belastat lederna fel under en långvarig tid. En allmänläkare eller fysioterapeut kan fastställa diagnosen, medan en ortoped kan bedöma om det finns behov av operation.

Artros i foten och fotleder

Alla leder i kroppen kan drabbas av sjukdomen, vilket innebär att även fötterna och fotleden är utsatta. Cirka 17 % av alla människor över 50 år utvecklar ledsjukdomen i fötterna. När det kommer till behandlingsmetoder för artros i fötterna har det dock visat sig att träning hjälper till att lindra besvären, precis som vid andra former av ledsjukdomen.


Till toppen av sidan