Naturläkemedel mot artros

Brosket är det som påverkas vid artros, och det finns många naturläkemedel som sägs kunna hjälpa till att läka brosket. Några populära exempel är glukosamin, nyponpulver och grönläppad mussla. Även vissa kryddor, såsom gurkmeja, menas kunna minska den stelhet som kommer med ledsjukdomen. Alla dessa ämnen säljs, enskilt eller kombinerat i olika former, som medicin mot artros. Dock är det viktigt att komma ihåg att det idag inte finns något preparat som kan bota själva grundsjukdomen artros.

Hjälper naturläkemedel mot artros?

Det finns en rad olika naturläkemedel som säljs som medicin mot artros. Dessa har alla en sak gemensamt: de har ingen vetenskapligt bevisad effekt. Det saknas helt enkelt välgjorda, vetenskapliga studier som stöttar slutsatsen att naturläkemedel kan minska symtomen vid artros. Den positiva effekt som somliga känner av när de tar exempelvis nyponpulver är med största sannolikhet endast placebo. (Placebo kallas även förväntanseffekten. Detta refererar till att en person känna sig bättre av ett piller trots att det i själva verket är verkningslöst.)

Att det inte finns någon vetenskapligt bevisad effekt innebär att läkare inte bör rekommendera naturläkemedel som medicin mot artros. Men för den som upplever en förbättring av sina symtom när de tar exempelvis grönläppad mussla behöver det inte spela någon roll. De flesta av de här medlen är i stort sett fria från biverkningar, så det kan vara värt att fortsätta ta dem ändå. Det viktiga är att var och en hittar en behandling som fungerar för dem.

Vad finns det för alternativ till naturläkemedel?

Det finns idag ingen medicin som kan bota artros, vare sig naturläkemedel eller kemiska varianter. Grundbehandlingen består istället av anpassad, handledd träning, gärna kombinerat med utbildning om sjukdomen. Detta går att få runt om i landets artrosskolor. Dessa leds av en fysioterapeut och ger möjligheten att träna i grupp tillsammans med andra som också har artros. Ett annat alternativ är den digitala artrosbehandlingen Joint Academy, en app som tillhandahåller anpassad träning och utbildning.

Om den drabbade har så ont att det är svårt att klara av träningen kan smärtstillande läkemedel användas. Här räcker lättare, receptfria läkemedel (såsom Alvedon eller Naprosyn). Detta bör dock inte ses som en behandling utan endast som ett komplement till träningen. Detsamma gäller för kortisoninjektioner, som kan ge kortsiktig smärtlindring.


Till toppen av sidan