Smärta i foten – möjliga orsaker och behandling

Det är vanligt att få besvär med fötterna. Detta kan vara ett resultat av såväl överdriven träning som en alltför stillasittande livsstil. Att lida av smärta i foten kan ha många bakomliggande orsaker, men i de allra flesta fall är det helt ofarligt. Det kan röra sig om allt från hälsporre eller hallux valgus till liktorn. För att få rätt behandling är det därför viktigt att kontakta vården om man får ont i foten. En läkare kan ställa en diagnos och rekommendera lämplig behandling.

Smärta i foten utan anledning

Det finns många orsaker som kan göra att man upplever smärta i foten utan anledning. Ett första steg man kan göra själv är dock att se över sitt val av skor. Skor med platt sula utan dämpning kan slita på såväl fötter som knän och höfter. Detta är extra viktigt för den som är överviktig, då detta lägger mer belastning på fötterna att bära upp. Man kan därför börja använda sig av exempelvis hålfotsinlägg eller fotbäddar för att hjälpa foten att upprätthålla hålfoten och minska smärtan i foten. Den som tränar mycket bör också se över sin teknik för att förebygga överbelastningsskador som t.ex. hälsporre eller plantarfasceit, som är en överbelastning av den muskel som håller upp hålfoten. Hjälper inte detta bör man kontakta vården.

Ont i foten när man går 

Har man ont i främre delen av foten kan det röra sig om Mortons sjukdom som är en nervinklämning av nerverna i framfoten. Vanliga tecken på detta är att man får en brännande och skärande smärta i foten som kommer och går. Ofta blir det värre när man går och står längre. Foten kan också domna bort tillfälligt. Detta orsakas av att en nerv har legat i kläm mellan två av skelettbenen i framfoten under en längre period. Tillståndet är relativt vanligt och kan uppstå i alla åldrar. De flesta blir av med besvären genom att skaffa inlägg i form av en främre pelott som återställer det främre fotvalvet.

en illustration av hur mortons sjukdom kan orsaka smärta i foten

Har man ont i foten när man går kan det också röra sig om artros i foten. Detta ger ofta symtom i form av smärta vid promenad eller löpning, ofta i kombination med stelhet. Fotens leder kan också svullna upp. Ofta kan man minska besvären med hjälp av övningar från en fysioterapeut (sjukgymnast) som kan hjälpa till att belasta foten rätt. Man kan också använda sig av inlägg i skorna för att minska smärtan i foten.

Plötslig smärta i foten

Drabbas man av plötslig smärta i foten kan det röra sig om en stressfaktur. Detta är en en liten spricka som uppstår i något av de små benen i foten. De är vanligast hos de som tränar hårt och uppstår plötsligt efter en längre tids överbelastning. Stressfrakturer kallades tidgare för marschfraktur då de ofta uppstod hos militärer som marscherade långa sträckor. Idag är det vanligare hos långdistanslöpare och hos otränade individer som ökar sin träningsintensitet plötsligt. Frakturen läker ofta av sig självt, men läkningstiden kan ta lång tid, ofta flera månader.

Är smärtan lokaliserad till stortån kan det röra sig om gikt. Detta är ett tillstånd då stortån svullnad upp och blir ilsket röd. Ofta gör det rejält ont vid beröring, även lätt sådan. Gikt läker oftast ut av sig självt på några veckor, men man kan behöva ta smärtstillande läkemedel medan man väntar på att det ska gå över. Vid återkommande besvär kan man få medicin utskriven för att förhinda framtida episoder.

Läs istället om smärta i händerna.

Senast uppdaterad
11 februari 2020
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve