Smärta i foten – möjliga orsaker och behandling

Uppdaterad: mars 14, 2019

Det blir allt vanligare att få besvär med fötterna. Detta kan vara ett resultat av såväl överdriven träning som en alltför stillasittande livsstil. Att lida av smärta i foten kan ha många bakomliggande orsaker, men i de allra flesta fall är det helt ofarligt. Det kan röra sig om allt från hälsporre eller hallus valgus till liktorn. För att få rätt behandling är det därför viktigt att kontakta vården om man får ont i foten. En läkare kan ställa en diagnos och rekommendera lämplig behandling.

Smärta i foten utan anledning

Det finns många orsaker som kan göra att man upplever smärta i foten utan anledning. Ett första steg man kan göra själv är dock att se över sitt val av skor. Skor med platt sula utan dämpning kan slita på såväl fötter som knän och höfter. Detta är extra viktigt för den som är överviktig, då detta lägger mer belastning på fötterna att bära upp. Man kan därför börja använda sig av exempelvis hålfotsinlägg eller fotbäddar för att minska smärtan i foten.Den som tränar mycket bör också se över sin teknik för att förebygga åtkommor som t.ex. hälsporre. Hjälper inte detta bör man kontakta vården.

 

Ont i foten när man går 

Har man ont i främre delen av foten kan det röra sig om Mortons sjukdom. Vanliga tecken på detta är att man får en brännande och skärande smärta i foten som kommer och går. Ofta blir det värre när man går och står. Foten kan också domna bort tillfälligt. Detta orsakas av att en nerv har legat i kläm mellan två av skelettbenen i framfoten under en längre period. Tillståndet är relativt vanligt och kan uppstå i alla åldrar. De flesta blir av med besvären genom att skaffa nya skor.

en illustration av hur mortons sjukdom kan orsaka smärta i foten

Har man ont i foten när man går kan det också röra sig om artros i foten. Detta ger ofta symtom i form av smärta vid promenad eller löpning, ofta i kombination med stelhet. Foten kan också svullna upp. Ofta kan man minska besvären med hjälp av en fysioterapeut (sjukgymnast) som kan hjälpa en att belasta foten rätt. Man kan också använda sig av inlägg i skorna för att minska smärtan i foten.

Plötslig smärta i foten

Drabbas man av plötslig smärta i foten kan det röra sig om en stressfaktur. Detta är en en liten spricka som uppstår i något av de små benen i foten. De är vanligast hos de som tränar hårt och uppstår plötsligt efter en längre tids belastning. Även personer med osteoporos, benskörhet, kan dock drabbas. En form av den här typen av fraktur kallas för marschfraktur då de ofta uppstod hos militärer som marscherade långa sträckor. Idag är det vanligare hos långdistanslöpare. Frakturen läker ofta av sig självt, men man kan behöva ta smärtstillande läkemedel vid behov under läkningstiden.

Är smärtan lokaliserad till stortån kan det röra sig om gikt. Detta är ett tillstånd då stortån svullnad upp och blir röd. Ofta gör det rejält ont vid beröring, även lätt sådan. Gikt läker oftast ut av sig självt på några veckor, men man kan behöva ta smärtstillande läkemedel medan man väntar på att det ska gå över. Vid återkommande besvär kan man få medicin utskriven för att förhinda framtida episoder.

Läs istället om smärta i händerna.