Ont i nacken – flera orsaker kan ligga bakom

Att någon gång drabbas av smärta i nacken är mycket vanligt. I de allra flesta fall är det helt ofarligt, även om det kan påverka vardagslivet i stor utsträckning. Många av de orsaker som gör att man får ont i nacken går dock att förebygga. Fysisk aktivitet och träning kan räcka långt på vägen mot en smärtfri kropp. För att komma igång med antingen förebyggande övningar eller behandling kan man få hjälp av en fysioterapeut (sjukgymnast).

Flera orsaker till att man får ont i nacken

De vanligaste orsakerna till smärta i nacken är åldersförändringar, dålig arbetsmiljö och egonomi, men också diverse kortvariga inflammationer. Det är heller inte helt ovanligt att stress gör att man får ont i nacken. Nedstämdhet, oro och dålig sömn är alla psykiska bekymmer som också kan leda till spänningar som i sin tur kan ge värk i nacken. Detta kan också bidra till att smärtan håller i sig under längre tid, varför man bör se över sin livssituation i stort om man får besvär med smärta i nacken. Att få en diagnos kan stilla oron och göra att besvären är lättare att hantera och acceptera.

kvinna på kontor har ont i nacken, masserar det onda stället

Nackspärr

Får man plötsligt ont i nacken kan det röra sig om nackspärr. Man brukar då framför allt bli stel och få svårt att röra huvudet, framförallt åt ena sidan. Detta beror på att musklerna i nacken krampar. Värme i form av halsduk eller värmekudde kan kännas skönt och lindra. Smärtstillande läkemedel kan också vara ett alternativ. Ofta går detta över av sig självt på några dagar om man fortsätter försöka röra sig efter förmåga, men det går att lindra smärtan under tiden. Har besvären inte gått över – eller om tillståndet förvärras – på två veckor är det läge att kontakta sjukvården.

Smärta i nacken kan också bero på diskbråck i nacken. Läs mer här.

Förebygga smärta i nacken

Man kan förebygga värk i nacken med hjälp av fysisk aktivitet. Såväl muskelstyrka som rörlighet kan förbättras med hjälp av träning, vilka båda minskar risken för framtida besvär. Starkare ryggmuskler kan också hjälpa till med en bättre hållning vilket gör att nacken hamnar i mindre utsatta situationer. Rörelse är bra även för att behandla andra besvär med nacken.

Det är också bra att tänka på att variera sin arbetsställning, det vill säga ha bra ergonomi. Framförallt de som har ett stillasittande arbete bör ställa sig upp och röra på sig under dagen. Om man är stressad bör man också se till att ta pauser där hela kroppen får slappna av ordentligt. Idag finns exempelvis meditationsappar där man kan lyssna på en kort, handledd meditation. Dessa behöver inte ta mer än några minuter.

Artros i nacken

Artros är en typ av åldersförändring som gör att brosket i den drabbade leden bryts ned. Ledsjukdomen drabbar oftast knän och höfter men den kan påverka även andra leder, såsom nacken och ryggraden. Symtomen är oftast diffusa, men det främsta symtomet på artros i nacken är smärta som kommer stegvis och som blir värre ju mer man rör sig och belastar nacken. Man kan också känna sig stel i nacken. Artros orsakas ofta av ett negativt belastningsmönster. När det gäller nacken tar sig detta ofta uttryck i dålig hållning och en belastande arbetsposition. Monotona rörelser där armarna hålls framåt har också visat sig vara en orsak till att man får ont i nacken och eventuellt artros.

Den grundläggande behandlingen av artros i nacken är anpassad träning tillsammans med fysioterapeut (sjukgymnast). Man kan då få hjälp att utforma ett träningsprogram som ökar rörligheten i nacken. Detta kan minska smärtan. Smärtstillande läkemedel kan användas som komplement vid behov.

Läs istället vidare om olika orsaker till smärta i foten.

Senast uppdaterad
11 november 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve