Ont i ländryggen

Många lider idag av olika typer av ryggsmärtor. Framförallt ländryggen, dvs. den nedre delen av ryggen, drabbas ofta av olika problem. Anledningen till det är att ländryggen tar emot mer belastning än halsrygg och bröstrygg. Detta gör att både leder, diskar och muskler oftare drabbas av belastningsrelaterade åkommor. Det kan alltså finnas flera orsaker till varför man får ont i ländryggen. Går smärtan inte över av sig självt finns hjälp att få.

Smärta i ryggen kan också bero på artros.

Vanliga symtom

Många har visserligen ont i ländryggen, men man kan ha ont på olika sätt. Det är exempelvis vanligt med en intensiv, molande värk. Huggande och skärande smärta förekommer dock också. Det är heller inte helt ovanligt att smärtan strålar ned i höfterna eller benen, vilket kan göra det svårt att röra sig. Detta kan givetvis påverka livskvaliteten i hög grad. Framförallt kan vardagen bli besvärlig om smärtan fortsätter under lång tid.

man vid skrivbord har ont i ländryggen

Orsaker – arbetsställning och skador

Hur smärta i ländryggen utvecklas och uppstår kan bland annat bero på i vilka arbetsställningar den drabbade arbetar. Ett jobb med mycket tunga lyft där ryggraden lätt kan hamna i en vriden eller utsatt position kan vara en bidragande faktor. Även stillasittande jobb kan dock medföra risker. Detta gäller särskilt om man sitter med en ihopsjunken hållning och inte varierar sin arbetsställning.

Om man har ont i ländryggen efter ett fall eller en annan typ av traumatisk skada är det viktigt att man så snart som möjligt uppsöker läkarvård. Tecken på mer allvarliga tillstånd är om smärtan i ländryggen kommer tillsammans med samtidig nervpåverkan. Detta kan exempelvis ta sig uttryck i känselstörning i ben och underliv eller förlorad kontroll av tarmarna eller blåsan, så kallad cauda equina-påverkan. 

Få reda på varför du har ont i ländryggen

De som har haft ryggsmärtor under en längre tid gör gott i att besöka en läkare för att få en diagnos. Vid läkarbesöket bör symtomen beskrivas grundligt. Exempelvis bör man förklara hur och när smärtan startade och när man får ont i ländryggen. Man bör också berätta om smärtan strålar ned i benen och om man har någon nervpåverkan. 

Läkaren undersöker i regel ryggen och nervfunktionen i benen och ställer en preliminär diagnos. Ibland görs en magnetkameraundersökning, MR, för att närmare utreda patientens besvär. Detta görs särskilt om besvären pågått länge, är av uttalad grad eller nervpåverkan i benen föreligger. Man kan i detta skede även få en remiss till vidare behandling hos exempelvis fysioterapeut.

Behandling

Har smärtan i ländryggen orsakats av en muskelöveransträngning, även kallat ryggskott, är det bästa att fortsätta röra på sig så mycket som smärtan tillåter och vänta ut tillståndet. Detta eftersom muskelsmärta oftast läker av sig självt. Överdriven vila gör ofta att det tar längre tid att bli bra. Den som har ont i ländryggen bör dock undvika tunga lyft eller att vrida ryggen i sidled. Smärtlindring, i form av en varm vetekudde eller receptfria värktabletter, kan ge tillfällig förbättring. 

Det finns även vissa typer av träningsövningar som är bra för en smärtande ländrygg. Ett besök hos en kiropraktor, fysioterapeut eller en naprapat kan ge den drabbade mer insikt i hur man kan minska besvären. Ett individuellt träningsprogram som exempelvis mjukar upp lederna och stärker musklerna kan tas fram. Fysisk aktivitet och träning är ofta de behandlingsmetoder som har visat sig ge bäst resultat. Det går därmed att träna bort de flesta orsakerna till smärta i ländryggen.

Göra övningar hemma

Några bra ryggövningar när det kommer till ont i ländryggen är till exempel rygglyft, bäckenlyft, under- och överkroppsrotation samt sidoböjning. Övningarna görs endast med den egna kroppsvikten och kan enkelt utföras på en matta på golvet i det egna hemmet. Funkar inte träningsövningarna kan det bli aktuellt med vidare utredning och bedömning av ortopedläkare.

Fortsätt läsa om ont i ryggen vid fysisk aktivitet

Senast uppdaterad
14 mars 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve