NYHET: Behandla ryggsmärta i mobilen. Läs mer

Ont i ländryggen (lumbago)

De flesta drabbas någon gång i livet av ont i ryggen vilket kan vara både besvärande och begränsande i vardagen. Det är framförallt ländryggen, det vill säga den nedre delen av ryggen, som drabbas.

Erbjudande!

Träningsmatta med hög komfort för avlastning vid träning

Just nu
499kr
Handla nu

Få hjälp med ledsmärta direkt i mobilen

  • 5 minuter om dagen

  • Patientavgift 0 kr

  • Inga väntetider

Kom igång idag
4.7
10,000+ recensioner
100 000+ Patienter behandlade

Innehåll

Varför är ryggont vanligast i ländryggen?

En trolig anledning till att ryggont är vanligast i ländryggen är för att den delen av ryggen belastas mer än halsryggen och bröstryggen. Detta gör att både leder, diskar och muskler oftare drabbas av belastningsrelaterade åkommor. Det kan alltså finnas flera orsaker till varför man får ont i ländryggen. Det är dock viktigt att komma ihåg att ryggen är en robust kroppsdel som är skapad för att ta emot belastning. Men av olika anledningar kan ryggsmärta uppstå. I de allra flesta fall är smärtan godartad och prognosen god men går smärtan inte över av sig självt finns hjälp att få.

Vanliga symtom

Många har visserligen ont i ländryggen, men man kan ha ont på olika sätt. Det är exempelvis vanligt med en intensiv, molande värk. Huggande och skärande smärta förekommer dock också. Det kan även förekomma att smärtan strålar ned i höfterna eller benen, vilket kan göra det svårt att röra sig. Detta kan givetvis påverka livskvaliteten i hög grad. Framförallt kan vardagen bli besvärlig om smärtan fortsätter under lång tid.

Orsaker – arbetsställning och skador

Ländryggsbesvär uppstår oftast på grund av obalans mellan ryggens kapacitet och belastningen den utsätts för. Hur smärta i ländryggen utvecklas och uppstår kan bland annat bero på i vilka arbetsställningar den drabbade arbetar. Ett jobb med mycket tunga lyft där ryggraden lätt kan hamna i en vriden eller utsatt position kan vara en bidragande faktor. Även stillasittande jobb kan dock medföra risker. Detta gäller särskilt om man inte varierar sin arbetsställning. Det är alltså inte specifika ställningar per se som orsakar besvär, utan mer sannolikt brist på variation.

Om man får ont i ländryggen plötsligt efter ett fall eller annan typ olycka är det viktigt att man så snart som möjligt uppsöker akut läkarvård. Tecken på mer allvarliga tillstånd är om smärtan i ländryggen kommer tillsammans med samtidig nervpåverkan. Detta kan exempelvis ta sig uttryck i känselstörning i ben och underliv eller förlorad kontroll av tarmarna eller blåsan, så kallad cauda equina-påverkan.

Få reda på varför du har ont i ländryggen

Går inte ländryggssmärtan över eller har stor inverkan på vardagen finns hjälp att få. En fysioterapeut eller läkare kan hjälpa personer med ländryggsbesvär att hantera och minska smärtan. Vid besöket får man vanligtvis beskriva symtomen  grundligt. Exempelvis hur och när smärtan startade och när man får ont i ländryggen. Man får också frågor kring om smärtan strålar ned i benen och om man upplever att känseln i benen har förändrats. 

Fysioterapeuten eller läkaren ställer en klinisk diagnos baserat på symptomen som personen har. En vanligt förekommande diagnos är ospecifik ländryggssmärta och är i de allra flesta fall godartad. Har besvären pågått länge, är av uttalad grad eller nervpåverkan i benen föreligger kan man behöva gå vidare med mer avancerade undersökningar, såsom fysisk undersökning, och i vissa fall även exempelvis magnetröntgen.

Behandling

Har smärtan i ländryggen orsakats av en muskelöveransträngning, även kallat ryggskott, är det bästa att fortsätta röra på sig så mycket som smärtan tillåter och vänta ut tillståndet. Detta eftersom muskelsmärta oftast läker av sig självt. Det är är en naturlig reaktion att vilja vila när man har ont men det ska man undvika. Överdriven vila gör ofta att det tar längre tid att bli bra. Den som har ont i ländryggen bör dock undvika tunga lyft och anpassa rörelse efter förmåga. Smärtlindring, i form av en varm vetekudde eller receptfria värktabletter, kan ge tillfällig förbättring. 

Vid ospecifik ländryggssmärta finns god hjälp att få av fysioterapeut. De kan ta fram individuella träningsprogram för att stärka upp rygg och magmuskulaturen. Studier har visat att den typen av träning minskar smärtan och ökar funktion hos patienter som är begränsade av ländryggsbesvär. Faktum är att fysisk aktivitet och träning är  de behandlingsmetoder som har visat sig ge bäst resultat vid ospecifik ländryggssmärta. Rörelse är med andra ord är en viktig del i behandlingen. Att ta professionell hjälp av en fysioterapeut kan vara en god idé när man har ont i ryggen för att få hjälp med ett individuellt anpassat träningsupplägg.

Göra övningar hemma

Några bra ryggövningar när det kommer till ont i ländryggen är till exempel rygglyft, bäckenlyft, under- och överkroppsrotation samt sidoböjning. Övningarna görs endast med den egna kroppsvikten och kan enkelt utföras på en matta på golvet i det egna hemmet. Om man provat fysioterapeuthandledd träning under en tid och det inte hjälpt lindra besvären  kan det bli aktuellt med vidare utredning och bedömning av ortopedläkare.

Fortsätt läsa om ryggövningar och hur du tränar upp styrka i ryggen

Erbjudande!

Träningsmatta med hög komfort för avlastning vid träning

Just nu
499kr
Handla nu

Få hjälp med ledsmärta direkt i mobilen

  • 5 minuter om dagen

  • Patientavgift 0 kr

  • Inga väntetider

Kom igång idag
4.7
10,000+ recensioner
100 000+ Patienter behandlade

Innehåll

Joint Academy Newsletter Joint Academy Newsletter

Kosttillskott för ledhälsa

Naturliga kosttillskott för en god ledhälsa. Kampanj gäller t.o.m 27/9.

Handla nu
Joint Academy Newsletter Joint Academy Newsletter

Produkter för din ledhälsa

Utvalda redskap och hjälpmedel för dig med artros och ledsmärta.

Handla nu
Joint Academy Newsletter Joint Academy Newsletter

Testa din smärta

Se din risk för att ha eller utveckla långvarig ledsmärta

Ta testet
Joint Academy Newsletter Joint Academy Newsletter

Påbörja behandling

Behandla ledsmärta direkt i mobilen

Med Joint Academy får du ett personligt träningsprogram för att minska ledsmärta.

Ladda ner appen
Joint Academy Newsletter Joint Academy Newsletter

Våra behandlingar

Joint Academy erbjuder kliniskt bevisade behandlingar för ledsmärta

Alla behandlingar är framtagna för att hjälpa dig minska smärta och öka rörlighet.

Våra behandlingar

Våra behandlingar

Joint Academy erbjuder kliniskt bevisade behandlingar för artros i höft och knä