Ont i knät – orsaker och behandling

Många sjukdomar och skador kan orsaka smärta i knät, och det är något som de flesta av oss upplever under vår livstid i någon form. Alla tillstånd är inte lika allvarliga och några av dem läker ut av sig självt. Vissa kräver dock antingen akut eller långvarig vård. Det är därför alltid säkrast att söka vård om man har ont i knät. Utan fastställd diagnos går det nämligen inte att påbörja behandling.

Om du har ont i knät vid böjning

Om det ofta gör ont i knät vid böjning kan det bero på att knäskålen pressas mot lårbenet. Smärtan känns då främst under och framför knäskålen. Hos unga kallas detta för främre knäsmärta, eller chondromalacia patella på läkarspråk. Detta går oftast att träna bort tillsammans med en fysioterapeut (tidigare kallat sjukgymnast). Hos äldre beror den här typen av smärta istället oftast på artros i den femuropaterllära leden i knät (leden mellan knäskål och lårben). I dessa fall hjälper lösningar som artrosskola eller Joint Academy, där anpassad träning kombineras med utbildning om sjukdomen.

Få Artrosbehandling direkt i en app

Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.

Läs mer och ladda ner appen här (patientavgift 0 kr) »

Smärta i knät vid utsträckning eller böjning av knät kan också bero på en meniskskada. Dessa uppstår vanligast om knäleden har varit utsatt för någon form av vridvåld, exempelvis i samband med idrott. De kan dock även uppstå som en överbelastningsskada. Meniskskador kan typiskt ge låsningar i knäleden. Skadan behandlas framgångsrikt med rehabiliterande träning i första hand. Om det inte ger resultat så kan man, efter undersökning med magnetkamera, gå vidare med artroskopi, dvs. titthålsoperation. På det här sättet kan man antingen laga eller ta bort den skadade meniskbiten.

ont i knat

Om du har ont i knät efter löpning eller träning

Det är väldigt vanligt att drabbas av så kallat löparknä. Namnet till trots så uppstår inte detta bara vid löpning utan även vid andra träningsformer, bland annat cykling och skidåkning. Detta kännetecknas av smärta på utsidan av knäleden som i regel kommer efter en stunds träning. Det är vanligt att man får mer och mer ont i knät ju längre man springer, och att smärtan försvinner vid vila. Ofta beror den här diagnosen på att kroppen utsätts för mer träning än den är van vid. Behandlingen går ut på att stärka och stretcha musklerna kring knät, men också kring fotleden.

En liknande skada är hopparknä, som också orsakas av överbelastning. Det är ofta ett resultat av att ha hoppat/landat eller lyft benet på ett felaktigt sätt. Här uppkommer smärtan dock på framsidan under knät i ligamnetum patella. Detta är den muskel som går mellan knäskålen och underbenets främre knöl, det så kallade patellar ligamentet. Ofta gör det mer ont när man går nedför trappor, sitter på huk, eller försöker komma igång efter att ha suttit stilla en stund. Här riktas behandlingen in dels på att läka den sena som skadats, och dels på att rätta till den felaktiga belastning som ledde till skadan i första hand. Det kan innebär att öva upp rörligheten i leder och muskler, stärka magmusklerna eller rätta till en obalans i styrka mellan fram- och baksida lår.

Fortsätt läsa om slemsäcksinflammation i knät

Senast uppdaterad
27 april 2020
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve