Ont i knät vid löpning och annan träning

Många personer får ont i lederna efter träning, exempelvis ont i knät vid löpning. Vad smärtan beror på kan ha flera orsaker. Just knäet är dessutom redan från början en utsatt led och bär upp en stor del av vår kroppsvikt, så att skador sker är inte ovanligt. Det kan också handla om att underlaget man tränar på är för hårt, att knäna är utsatta för stor och/eller felaktig belastning eller att man utför träningsövningar med fel teknik. Alla dessa orsaker kan ge upphov till smärta. En av de första sakerna man bör göra är därmed att se över de egna träningsrutinerna och övningarna. Ett sätt att undvika att få ont i knät efter träning är att stärka lederna med olika övningar.

atlet masserar sitt onda knä

Felaktig teknik vid träning

Att få ont i knät efter träning är ett av de vanligaste problemen för motionärer. Ett vanligt fel är att gå ut för hårt i träningen vilket kan leda till skador. Börjar man med exempelvis löpträning och inte värmer upp tillräckligt innan kan detta leda till skador. Den som springer på ett hårt underlag, såsom asfalt, har också en högre risk att överbelasta knäna då de utsätts för onödig belastning. För att undvika att man får ont i knät efter löpning kan man bland annat investera i ett par bra löparskor eller springa på bättre underlag (t.ex. mjukare grus eller gräs).

Knäböj, eller squat, är en populär övning som trots sin enkelhet är lätt att göra fel. Om man får ont i knäna vid knäböj beror det antagligen på att tekniken är felaktig. Detta gör att man utsätter knäna för felaktig belastning. Tänk därför på att se till att knäna pekar ut över tårna under hela rörelsen och inte faller inåt. Behöver man hjälp med hur övningen ska utföras kan man ta kontakt med en fysioterapeut eller personlig tränare på ett gym.

Ont i knävecket

Om man känner smärta i knävecket har man troligen mest ont när man går eller utför någon annan form av fysisk aktivitet. Det kan även kännas svårt att sträcka ut benet vid exempelvis löpning. En trolig orsak till just denna smärta är överbelastning eller ett överansträngt knä. Att det är något allvarligt är ovanligt – ofta går smärta i knävecket över av sig självt. Om inte bör man kontakta en allmänläkare, fysioterapeut eller ortoped som kan utreda besvären.

Läs mer om olika typer av knäsmärtor på knäsmärta.com.

Överansträngt knä

Ett överansträngt knä är ett vanligt knäproblem som kan orsaka en inflammation i knäleden. Då är det viktigt att vila från träning för att inflammationen ska ha tid att läka ut. Samtidigt bör man hålla sig aktiv med skonsamma övningar. Vanligtvis klarar kroppen att läka skadan själv, men om man försämras trots vila bör man söka läkarvård.

Det finns flera enkla tips för hur man kan stärka knäna och förebygga skador. En övning går ut på att man sitter på en stol med rak rygg. Armarna ska hänga ner från kroppen. Lyft ett ben i taget från golvet och vrid foten försiktigt först åt vänster och sedan åt höger. Gör övningen tio gånger på varje ben. För fler användbara träningsövningar som kan stärka knän kan man kontakta en fysioterapeut som kan ta fram ett individuellt anpassat träningsprogram.

Artros orsakar ofta smärta i knät vid belastning

Ett annat tillstånd som kan leda till smärta i knäna är artros. Artros är en kronisk sjukdom som främst påverkar brosket i lederna. De vanligaste symtomen är stelhet i kombination med belastningsvärk. Om man har artros är det därför vanligt att få ont i knät vid löpning eller annan träning. Det är också vanligt att det gör mer ont dagen efter aktiviteten än det gjorde tidigare. 

Fortsätt läsa om orsaker och behandling av smärta i knät.

ont i knät vid löpning

Senast uppdaterad
18 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve