Ont i händerna – tecken på kronisk sjukdom?

Att drabbas av värk i händerna är relativt vanligt. Smärtan kan exempelvis ha att göra med en arbetsställning som är dålig för händer och handleder, framförallt hos de med kontorsjobb. Det kan dock också vara en kronisk sjukdom som ligger bakom besvären. Det är därför viktigt att kontakta vården om man upplever att man har ont i händerna.

Läs istället om ledvärk.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom är vanligt och uppstår oftast hos individer i medelåldern. Det vanligaste symtomet är domningar i händerna, främst nattetid. Man kan också få nedsatt känsel i handen, vilket kan leda till sämre muskelkontroll. Det kan även göra ont i handen och handleden. I vissa fall kan denna smärta stråla upp emot axeln.

illustration av hand med karpaltunnelsyndrom som visar den nerv som ligger i kläm

Karpaltunnelsyndrom beror på att en viktig nerv, medianusnerven,  i handen har kommit i kläm. Tillståndet har fått sitt namn av karpaltunneln, som är den kanal som omsluter nerven. 

Karpaltunnelsyndrom uppstår oftast av överdriven belastning på händerna och kan försvinna om överbelastningen upphör. Under tiden kan det vara en god idé att använda handledsstöd och försöka variera vilken hand man använder sig av under olika uppgifter. Går besvären inte över på flera veckor bör man uppsöka vård. Ihållande karpaltunnelsyndrom går att bota med en enkel operation i lokalbedövning.

Reumatoid artrit (RA)

Har man både ont i händerna och svullna fingrar kan det röra sig om reumatoid artrit (RA), även kallat ledgångsreumatism. Detta är en kronisk, autoimmun sjukdom som oftast börjar i händer och/eller fötter. Symtomen är ofta liknande på både höger och vänster sida av kroppen. Förutom värk i händerna och svullna fingrar är det vanligt att känna sig stel, framförallt på morgonen. I vissa fall kan de drabbade lederna även vara röda och varma.

illustration av frisk hand och hand med reumatoid artrit, ett tillstånd som kan ge ont i händerna

Det finns idag inget botemedel mot ledgångsreumatism, men det finns behandling som kan lindra symtomen. För bästa resultat brukar man kombinera läkemedel, sjukgymnastik, arbetsterapi och egen träning. Det är också viktigt att få en diagnos och starta behandlingen i tid.

Förutom den rent fysiska behandlingen kan man också få hjälp och stöd av en kurator. Att ha kroniskt ont i händerna kan nämligen sänka även den mentala livskvaliteten. Det kan också vara en god idé att se om det går att anpassa arbetet efter de nya förutsättningarna. Exempelvis kanske man kan byta arbetsuppgifter eller använda sig av speciella verktyg.

Läs mer om RA.

Artros i händerna

Det kanske inte pratas om det så ofta, men det är faktiskt mycket vanligt att drabbas av artros i händerna och fingrarna. Särskilt ofta drabbas tummens grundled, vilket då kallas för tumbasartros. Artros i händerna kan ge liknande symtom som ledgångsreumatism, vilket är varför det är viktigt att få en diagnos. Trots att ingen av sjukdomarna går att bota finns det nämligen behandling som lindrar symtomen.

illustration av frisk han respektive hand med artros i fingerlederna

Det vanligaste symtomen på artros i händerna är stelhet och smärta relaterat till belastning men även svullnad kan förekomma. Man kan också uppleva att kraften i händerna försvinner, vilket kan göra det svårt att öppna burkar eller borsta tänderna. Liksom vid andra former av artros är träning positivt. Speciellt utformade övningar kan göra att man får mindre ont i händerna, samtidigt som styrkan och rörligheten förbättras. Enklare smärtstillande läkemedel kan användas vid behov.

Fortsätt läsa om att ha ont i armbågen.

Senast uppdaterad
12 november 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve