Ledvärk – vanliga orsaker och behandling

Ledvärk är ett av de vanligaste hälsoproblemen idag och kan komma i många former. Oavsett hur ont man har eller under hur lång tid är det bra att kontakta sjukvården för att få en diagnos. Det är nämligen så att ju tidigare behandlingen kan påbörjas, desto högre chans är det att få bra resultat.

Ledvärk utan svullnad

I de allra flesta fall får man ont i lederna utan andra förändringar i leden, såsom att de svullnar upp. Det kan finnas många anledningar som ligger bakom ledvärk. Exempelvis kan man få ont i lederna i samband med olika infektioner, t.ex. en helt vanlig förkylning. I dessa fall brukar värken gå över av sig självt i samband med att infektionen läker ut.

En annan vanlig anledning till ledvärk utan svullnad, som dock är mer ihållande, är artros. Detta är en ledsjukdom som främst påverkar broskvävnaden i den led som drabbas. Även andra strukturer i leden – såsom menisk och ledband – kan dock förändras som följd av sjukdomen. Det kan även uppstå extra benutskott, så kallade osteofyter. Förutom ledvärk orsakar artros också ofta stelhet och trötthet, vilket påverkar vardagslivet. I vissa fall kan svullnad förekomma även vid artros, men detta är ofta övergående.

äldre man med ledvärk i knät masserar det ömma stället

När det gäller värk i ryggens leder är det dock vanligt att värken inte orsakas enbart av lederna utan även av bristande styrka i bålmuskulaturen. Det innebär att ryggraden inte kan hållas upprätt, vilket leder till ett negativt belastningsmönster. Samtidigt hamnar onödigt mycket belastning på ryggraden, eftersom musklerna inte kan hjälpa till med avlastning.

Läs mer om orsaker till smärta i ländryggen.

ledvärk

Ledvärk i kombination med svullnad

Om man får plötsligt ont i en specifik led som samtidigt svullnad upp utan synbar anledning kan det röra sig om en kraftig inflammation, exempelvis gikt eller pseudogikt. Gikt drabbar oftast stortån och kallas i folkmun för portvinstå. Detta är en akut inflammation i leden som ofta är mycket smärtsam. Stortån svullnar upp, blir röd och mycket känslig för beröring. Pseudogikt ger symtom som liknar gikt men drabbar andra, större leder, exempelvis ett knä eller en armbåge.

Läs mer om gikt.

Om man har ont i lederna under en längre tid och de smärtande lederna dessutom svullnar upp, så kan det röra sig om ledgångsreumatism (Reumatoid Artrit, RA). Detta är en kronisk ledsjukdom vars första symtom oftast uppstår i de mindre lederna i kroppen, såsom händer och fötter. Symtomen uppstår också ofta på samma sätt på båda sidorna, exempelvis i både höger och vänster hand. Sjukdomen kännetecknas oftast även av långvarig morgonstelhet. Ledgångsreumatism kan dock också påverka andra organ, såsom lungsäcken, ögonen eller blodkärlen. Det finns idag inget botemedel mot sjukdomen, men det går att behandla framgångsrikt i de flesta fall.

Läs mer om ledgångsreumatism.

Hälsokost mot ledvärk

Idag pratas det mycket om antiinflammatorisk kost och mat att undvika vid ledvärk. Det finns dock inte några belägg inom forskningen som pekar mot att vissa specifika livsmedel, exempelvis nyponpulver eller gurkmeja, skulle vara bättre än andra. Hälsokost mot ledvärk kan därmed inte rekommenderas av läkare. Istället rekommenderar man generellt en varierad kost med mycket frukt, grönt och fullkorn i kombination med ett fysiskt aktivt liv.

Fortsätt läsa om smärta i nacken.

Senast uppdaterad
11 november 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve