Knakande höfter – detta beror knakande leder på

Knakande leder, eller krepitationer som det kallas på medicinskt språk, drabbar främst knän, fingerleder och höfter. Knakningarna kan bero på artros, men det behöver inte alltid vara så. Nästan alla människor drabbas någon gång i livet av att knäna eller höfterna knäpper och knakar. Har man inga andra symtom, såsom smärta eller ömhet, är det antagligen ofarligt och något som endast är tillfälligt. Om det upplevs som smärtsamt eller störande bör man söka hjälp.

Knakningar i höften

Ofta beror knakningar och knäppningar i höften på att en muskelsena glider över en annan sena eller ett benutskott. Detta  kan dyka upp med oregelbundna mellanrum utan att det är farligt. Om det knakar i höften av denna anledning är det helt ofarligt och kan behandlas genom att stärka och balansera musklerna king leden. 

Träna som vanligt

Om man tränar regelbundet och upplever knakande leder, men utan en tillhörande smärta, är det i de allra flesta fall inga problem att fortsätta med träningen. Det är dock viktigt att man värmer upp innan träningspasset eftersom musklerna då fungerar optimalt och risken för skador och överansträngningar minskar. Träningsformer som är bra för höftleden och dess muskler är styrketräning med fokus på höft och ben, gärna i kombination med konditionsövningar. Har man mycket problem men är ovan vid att träna kan det vara bra att köpa hem gummiband att träna med. Dessa kan enkelt användas i hemmet för att stärka musklerna.

äldre man och yngre kvinna ute i park och går stavgång

Om de knakande lederna däremot förvärras efter att man suttit ner, sovit eller varit stilla under en längre period kan det vara bra att bli undersökt av en fysioterapeut eller läkare. Knakningar kan nämligen vara tecken på sjukdomen artros. Detta gäller särskilt om ljuden åtföljs av svullnad, ömhet och smärta.

Artros i höften

Om man märker att det knakar i höften och känner en stelhet och smärta när man rör sig kan det vara artros. Artros innebär att brosket i lederna bryts ner vilket gör att leddelarna inte glider lika lätt mot varandra.

Höftartros kommer inte plötsligt utan uppstår gradvis, oftast över flera månader och år. Den främsta orsaken till att artros i höften uppstår är för hög belastning under en lång tid. Det kan exmpelvis komma av muskelsvaghet eller ett tungt arbete. Har man som barn haft en felställning i höftleden kan det också leda till artros senare i livet. Detsamma gäller om man drabbats av en fraktur eller skada på leden tidigare i livet.

Läs mer om artros.

Vanligare med knakande leder i högre ålder

Artros är inte en del av det naturliga åldrandet. Ökad ålder ger däremot ökad belastning av riskfaktorer för artros, varför artros är vanligare ju äldre man blir. Brosket i höft eller knä blir uttunnat och oregelbundet vid artros och kan då knaka vid rörelser. Många upplever att det knakar i höften vid vissa fysiska ansträngningar, till exempel när man går uppför en trappa. Med en regelbundna träningsövningar kan man både stärka och tänja muskulaturen och med det ibland också minska knakningarna i lederna.

Knakande leder

Kontakta fysioterapeut (sjukgymnast)

Om man märker at det knakar i höften samtidigt som man upplever smärta, att höften låser sig eller att leden är öm rekommenderas man i första hand att kontakta en fysioterapeut. De gör en första bedömning av tillståndet och kan ofta hitta orsaken bakom de knakande lederna. Därefter kan de ta fram en behandlingsplan, ofta i form av ett individuellt anpassat träningsprogram, som kan lindra besvären. Hjälper inte detta kan det bli aktuellt med vidare utrdening hos läkare för att ta reda på vad som orsakar de knakande lederna.

Läs mer om orsaken till en knakande eller knäppande höft på höftsmärta.se.

Fortsätt läsa om ont i höften i samband med träning.

Senast uppdaterad
18 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve