Falsk ischias – symtom, orsaker och behandling

Vid falsk ischias känner den drabbade, precis som vid tillståndet äkta ischias, en smärta i ländryggen som srålar ut i ett eller båda ben. I motsats till den äkta varianten strålar falsk ischias aldrig nedanför knänivå. Möjligtvis är den inte heller lika stark som den äkta ischiasen. Det är mycket vanligare att drabbas av falsk ischias än av äkta.

Läs mer om smärta i ländryggen här.

Två olika tillstånd av ischias

Skillnaden mellan falsk ischias och ischias är egentligen vad de orsakas av. Vid ischias föreligger någon form av irritation eller tryck på ischiasnerven i ländryggen, oftast i form av disksjukdom eller förträngning av spinalkanalen. Smärtan kommer därmed vara intensiv i sin karaktär och i regel följa hela ischiasnervens utbredningsområde. Detta sträcker sig från ländrygg ned till foten. Förutom smärta kan detta påverka såväl känsel som kraft.

Vid falsk ischias föreligger en form av referrerad smärta utgången från muskler, leder eller yttre nervretning i ländrygg eller skinka. Smärtan är därmed mindre intensiv och påverkar sällan känsel eller kraft. Båda tillstånden kan stråla i ett eller båda ben.

Symtom på falsk ischias

Ett vanligt symtom på falsk ischias en stark molande smärta som utgår från ländryggen, vidare ner över rumpan och fortsätter som längst till knäet. Det är också vanligt att man har svårigheter att lyfta benet när man ligger ner. Smärtan behöver inte vara intensiv utan kan vara av diffus karaktär. Smärtorna som kommer med tillståndet kan dessutom komma och gå periodvis. Det innebär att den drabbade kan vara helt utan smärta och besvär under längre tidsperioder.

Orsaker till falsk ischias

Behandling för falsk ischias kan se ut på olika sätt beroende på dess orsaker. Därför bör man alltid ta reda på vilka orsaker som ligger bakom. Det finns en handfull sådana, till exempel, snedbelastning av ryggen, skador i fötter eller knän eller att gå i felaktiga skor. Kanske har man problem med fötterna eller olika längd på benen.

Det är viktigt att påpeka att falsk ischias inte uppstår på grund av allvarlig irritation av ischiasnerven. Besvären beror snarare på orsaker som att man har suttit länge framför datorn eller lyft på fel sätt vid trädgårdsarbete. För att smärtan inte ska komma tillbaka gäller det att man hittar orsaken och åtgärdar den utlösande faktorn.

Massage och yoga som behandlingar

Den som har drabbats av falsk ischias bör försöka röra sig som vanligt men undvika tunga lyft. Rörelse är ofta den bästa behandlingen då det hjälper kroppen att läka sig själv. Många gånger kan dock ett besök hos en fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat hjälpa om man vill behandla tillståndet. Fysioterapeuter, naprapater och kiropraktorer har stor kännedom kring ryggen. Dessa kan föreslå behandlingsformer såsom träningsövningar, stretchövningar, akupunktur och massage.

Yoga är en träningsform som kan rekommenderas till den som har drabbats av falsk ischias. Den som klarar av övningarna utan att smärtan blir för intensiv kan stärka sina muskler, öka blodflödet och få upp rörligheten i kroppen. Detta kan bidra till minskad smärta från falsk ischias. Inom yoga finns flera övningar som stärker ryggen och förbättrar hållningen.

äldre par sitter i en stretchande yoga-pose

Undvik att drabbas

Falsk ischias kan orsakas om den drabbade har en felaktig kroppshållning. För att undvika att drabbas av falsk ischias eller liknande tillstånd är ett tips därför att tänka på hållningen, särskilt för de som jobbar flera timmar framför en dator. Att investera i ett par bra skor är också ett tips. Dessa tips kan även minska risken att drabbas av artros i ryggen.

Fortsätt läsa om spondylos.

Senast uppdaterad
10 maj 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve