Träning, kost och hälsa som artrosbehandling

Artros är en kronisk sjukdom som främst behandlas med hjälp av långsiktig handledd träning. Träningen byggs upp på särskilda träningsövningar som är utformade för att stärka de drabbade lederna. Detta går att få antingen via en fysioterapeut, artrosskola eller digitalt via Joint Academy. Träning kan inte bota själva sjukdomen artros, men det går att minska symtomen betydligt. Att fokusera lite extra på kost och hälsa kan också hjälpa till att minska ledvärken.

äldre par äter frukost

Samband mellan träning, kost och hälsa 

De flesta av oss vet att träning och kost spelar stor roll för vår hälsa. Detta gäller oss människor generellt, men för de som lider av artros är det ännu viktigare att tänka på. Träning hjälper till att stärka lederna och minskar därmed de symtom som kommer med artros. Samtidigt kan en varierad och hälsosam kost öka det generella välmåendet.

Träning och kost spelar också roll för viktnedgång, vilket även det kan minska belastningen på lederna. Minskad belastning kan sedan i sin tur leda till mindre ledsmärta.

Börja med lättare träningsövningar

Den som har artros har ofta svårt att komma igång med träningen på grund av smärtan. Detta leder till att många med sjukdomen blir allt mindre aktiva. Forskning har dock visat att inaktivitet förvärrar sjukdomen och att ledbrosket bryts ner snabbare om lederna inte belastas. Att fokusera mer på träning, kost och hälsa generellt kan till en början kännas som en stor omställning, men i slutändan är detta den mest effektiva artrosbehandlingen.

kost och hälsa

För den som länge varit inaktiv gäller det att börja motionera försiktigt. Vardagsmotion kan vara en bra start. Varför inte ta trappan istället för hissen eller ta bussen till jobbet istället för bilen (och därmed promenera några steg extra)? Efter att ha börjat med korta promenader kan simning en gång i veckan vara ett lämpligt nästa steg. Simning är nämligen skonsamt mot lederna och gör det enkelt att ta ut rörelserna ordentligt.

Läs mer om träning vid artros.

En varierad kost viktig för hälsan

Kosten har visat sig vara en viktig del av behandlingen av artros. Det finns ingen typisk diet som gäller här, utan det är en generellt hälsosam kost som förespråkas. Det innebär en kosthållning med mycket frukt och grönt samt mindre rött kött och snabbmat. Att kombinera en promenad i skogen med svamp- eller bärplockning som man sedan kan tillaga är till exempel ett perfekt sätt att slå två flugor i en smäll.

senior och barn plockar svamp i skogen

Förändra vanor inom kost och hälsa

Att förändra vanor kopplade till träning, kost och hälsa är ofta svårt – men det finns saker som kan göra det lättare. Det kan exempelvis vara bra att läsa på om hur träning och kost påverkar kroppen och måendet. Den här typen av utbildning går att få via exempelvis artrosskolan eller en fysioterapeut. En personlig tränare eller kostrådgivare (dietist) kan också vara till hjälp.

Ett annat tips för att komma igång med hälsosamma vanor som fungerar på lång sikt är att ta ett steg i taget. Många lägger om alla sina vanor på en gång, vilket ofta resulterar i att allting kraschar förr eller senare. Då är det bättre att välja en eller två saker att börja förändra, exempelvis att äta grönsaker till varje måltid. När detta har kommit på plats och känns naturligt kan man sedan förändra fler saker efterhand. Det handlar inte om snabba förändringar, utan om vanor som ska hålla i längden. 

Läs mer om att leva med artros.

Senast uppdaterad
19 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve