Superfoods

Begreppet ”superfoods” cirkulerar mycket runt omkring oss idag. I grunden syftar detta på frukter, bär, grönsaker, kryddor och nötter som har ett högt innehåll av olika näringsämnen. Tanken att inkludera mer frukt och grönt i sin kosthållning är i sig god, men superfoods har här en upphöjd status. Dessa råvaror sägs kunna öka hälsan, förebygga kroniska sjukdomar och ibland även kunna bromsa olika tecken på åldrande. Men vad stämmer egentligen om de här livsmedlen, som verkar närmast magiska?

Havtorn

Havtorn är ett svenskt orangefärgat bär. Det växer ofta i närheten av havet, vilket hörs på namnet. Havtorn brukar ofta kallasför en vitaminbomb – vilket är befogat då det innehåller sex gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. Utöver detta är havtorn även rika på folsyra och omega 7, som bland annat är bra för slemhinnor. Bärets främsta egenskap säga vara att det kan användas mot infektioner och vid problem med matsmältning. Havtorn säljs i tablettform, som pulver eller som råsaft.

skål med havtorn på träyta

Blåbär

Ett annat svenskt bär som står högt i kurs hos superfoods-entusiaster är blåbär. Dessa bär är inte bara fyllda till bredden med antioxidanter, utan även flavonoider. Detta sägs minska risken för sjukdomar. Många vittnar också om bättre minne och syn efter regelbundet intag av bäret. Det här är nog goda nyheter för många, eftersom blåbär också passar bra till allt från smoothies till morgongröten till pannkakor. De är dessutom lätta att få tag i både färska och frusna i mataffären. För att få ut alla hälsofördelar av blåbären säger man att en halv deciliter om dagen räcker för att så småningom märka av positiva effekter. 

Blåbär används även ofta i samband med viktminskning. Eftersom bären är så söta i smaken är det enkelt för många att byta ut godis mot en skål blåbär på eftermiddagen.

Uppiggande ginseng

Ginseng är en rot som sägs ha uppiggande effekter och bland annat ska kunna stärka immunförsvaret. I många fall används roten för att motverka trötthetskänslor, men det pågår flera studier om ginseng som undersöker om roten ha fler fördelar mot allvarligare sjukdomar än vad vi i dagsläget vet om. Roten kan exempelvis eventuellt öka den fysiska prestationsförmågan. Fler studier behövs dock för att några positiva effekter ska kunna fastställas. Ginseng som kosttillskott kan hittas i de flesta hälsokostbutiker. 

ginseng-rötter upplagda på fat bredvid tekopp i glas och tekanna

Gojibär

Ett annat så kallat ”superbär” är gojibäret. Detta rödorangea bär säljs ofta i torkad form och innehåller, precis som blåbär, höga halter av antioxidanter. Det har dock visat sig att det finns giftiga halter i gojibär. Detta beror på att bäret ofta odlas i och importeras från Kina, där starka bekämpningsmedel vanligtvis används i odlingarna för att hålla bland annat skadedjur och mögel borta. Det är därmed att föredra att välja ekologiskt odlade gojibär, eller odla egna.

Gojibär innehåller så mycket som 19 olika aminosyror, höga mängder protein och både B-och E-vitamin. Det finns även mineraler och C-vitamin intryckt i detta lilla bär. Förutom att äta gojibär i torkad form kan de också intas färska eller som juice.

Gurkmeja

Gurkmeja är en krydda som många känner igen som en ingrediens i curry och annan indisk mat. Denna krydda är dock mer än bara en smakförhöjare – kryddan sägs bland annat ha lindrande effekter när det kommer till allt från matsmältningsproblem och menstruationssmärtor till inflammationer och leversjukdomar. Det finns också många som hävdar att gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper är bra vid ledsjukdomen artros. Det finns dock inte tillräckligt med vetenskapligt stöd för detta. Istället är det anpassad, handledd träning och utbildning som rekommenderas som behandling.

Fortsätt läsa om det livsviktiga ämnet magnesium.

Senast uppdaterad
4 november 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve