Hur artros, ledvärk och trötthet är kopplat till mental hälsa

Att ha muskel- och ledvärk behöver inte betyda att man har drabbats av en ledsjukdom. Det kan finnas många orsaker till att man får ont i lederna. Ett vanligt exempel är ömmande och svullna leder i samband med en inflammation, infektion eller överansträngning. Värken och svullnaden i kroppen kan också bero på någon form av tillfällig förändring. Man kan också få psykosomatisk ledvärk. Det innebär att ledvärken beror på något psykiskt snarare än fysiskt. Men det fungerar också omvänt. Mental ohälsa, såsom depression, är ofta ihopkopplat med värk och trötthet eftersom det är påfrestande för psyket att leva med en kronisk sjukdom.

Ledvärk och trötthet hänger ihop

Att ha kronisk ledvärk är mycket ansträngande för både kropp och psyke. Inte sällan innebär kroniska sjukdomar också kronisk trötthet. Artros, psoriasisartrit, reumatism och reumatoid artrit är alla olika ledsjukdomar som medför både ledvärk och trötthet. Kroppen arbetar ständigt på att bekämpa sjukdomen när den är sjuk, och är flera leder drabbade samtidigt kan tröttheten kännas förlamande.

Att leva med ständig värk och svullna leder kan vara mycket påfrestande för såväl den drabbade som anhöriga. Det är inte ovanligt att den drabbade är sjukskriven i omgångar, då ledsjukdomarna ofta kommer i så kallade skov. Det innebär att man kan ha perioder då besvären är värre än vanligt utan synbar anledning. Detta gör också att den mentala ohälsan kan gå i perioder.

Läs mer om artros.

ledvärk och trötthet

Receptfria värktabletter vid ledvärk

Den kroniska ledvärk och trötthet som kommer med en ledsjukdom är svår att helt bli av med. Däremot går det många gånger att lindra symtomen med hjälp av träning. Smärtstillande och inflammationsdämpande mediciner kan också användas vid behov. Har man en lindrigare form av artros eller liknande ledsjukdom, kan det räcka med receptfria värktabletter som finns att köpa på apotek. Det viktiga är att de är inom kategorin NSAID som har en inflammationsdämpande effekt. Detta ger dock endast tillfällig smärtlindring.

Lider man av en svårare ledsjukdom bör man rådfråga en allmänläkare, ortoped eller reumatolog om vilka läkemedel som kan vara lämpliga. Det vanliga är att behandla med inflammationsdämpande receptfria tabletter. Får man riktigt akuta besvär kan man ibland behöva behandling med kortison. Kortison är ett hormon som finns naturligt i kroppen och kan ges i injektions- eller tablettform.

Mental och fysisk träning för att minska både ledvärk och trötthet

Att ta sig upp från sängen eller soffan kan vara nog så jobbigt och krävande under de riktigt tuffa perioderna. På sikt är det dock i princip det enda som verkligen hjälper vid artros. Att röra på sig är inte farligt, trots att det kan göra ont. Stillasittande leder till ökad stelhet, ledvärk och trötthet. Aktivitet hjälper också till för att rensa huvudet från negativa tankar och gör den drabbade piggare i längden. Börja lätt med en daglig promenad och utöka sedan träningen allt eftersom.

ledvärk och trötthet

En mental träningsform som visat sig vara mycket effektiv är mindfulness. Att kombinera denna form av mental träning med olika sorters fysisk aktivitet är bland det bästa man kan göra. Mindfulness handlar om att ta kontroll över andningen och negativa tankar och känslor och lära sig att släppa dem. Samtidigt utövas avslappning i alla delar av kroppen. Detta kräver en del träning och vilja.

Ledvärk och trötthet – sammanfattning

Vi upplever alla smärta på olika sätt. Men det är också känt att upplevelsen av smärta påverkas av hur vi mår i största allmänhet. En aktiv livsstil tillsammans med meditation har visat sig vara mycket effektivt mot ledvärk och trötthet. Detta kan ge en piggare och starkare känsla hos individen som annars ofta kan känna både en fysisk och psykisk trötthet i samband med ledsjukdom.

Fortsätt läsa om meditation.

Senast uppdaterad
19 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve