Påverkar dina matvanor din artros?

Artros är en ledsjukdom som drabbar ungefär 1 av 4 personer över 45 år i Sverige. Detta gör sjukdomen till landets, men också världens, vanligaste ledsjukdom. Den som drabbas av artros kan känna av symtom som stelhet och värk i lederna. Det finns dock saker man kan göra för att förebygga smärtan och stelheten. En åtgärd är att äta hälsosamt. Detta kan i folkmun sammanfattas som artroskost.

Vad är artroskost?

Det finns egentligen ingen särskild diet eller artrosmat eftersom det inte finns stöd i forskningen för detta. Den generella rekommendationen är istället att försöka äta så nyttigt som möjligt. Här gäller det för den artrosdrabbade att testa sig fram för att hitta en livsstil och kosthållning som passar just dem. Det kan innebära att undvika vissa råvaror och ingredienser helt, eller att byta ut vissa tidigare favoriter mot mer hälsosamma alternativ.

person väljer mellan äpple och munk

Antiinflammatoriska livsmedel som artroskost?

Antiinflammatorisk kost sägs kunna minska besvären vid artros. Exempel på råvaror och produkter som sägs vara antiinflammatoriska är gurkmeja, ingefära, vitlök, rosmarin och avokado. Även blåbär innehåller mycket antioxidanter, vilket också rekommenderas. Feta fiskar sägs också kunna hjälpa mot onda leder. Exempel på ”bra” fisk är lax, sill och makrill. Kosttillskott i form av probiotika och omega 3 (som det även finns mycket av i fisk) kan också vara bra vid artros. Dock bör det påpekas att detta är råd som saknar säkert vetenskapligt stöd.

Att äta mycket frukt och grönt är bra för de flesta, men kan vara extra bra för personer med artros, särskilt om den drabbade hade en mindre bra kosthållning tidigare. Frukter och grönsaker med c-vitamin gör gott för kroppen, till exempel broccoli, röd paprika, kiwi, apelsin, jordgubbar och svarta vinbär.

Alla dessa kostråd saknar dock säkert vetenskapligt stöd när det kommer till att hjälpa mot artrossymtom. Istället bör de som drabbats av artros följa de rekommendationer som finns om hälsosam kost generellt.

Mat att undvika vid artroskost

En del av de som lider av artros upplever att problemen förvärras i samband med vissa råvaror och ingredienser. Att undvika dessa i så stor mån som möjligt kan därför övervägas. Några exempel på produkter som kan förvärra sjukdomen är: all processeserad mat, spannmål och socker samt mejeriprodukter. Det kan även vara bra att minska på intaget av produkter med höga halter av omega 6, såsom margarin och solrosolja. Även här saknas dock säkert vetenskapligt stöd. Dessa råd är generella för ett hälsosamt liv. 

En annan poäng när det kommer till kost vid artros är att detta är relaterat till övervikt. Övervikt kan vara en riskfaktor för artros. Den som är överviktig och har drabbats av sjukdomen kan därmed vara betjänt av att gå ner i vikt. Detta bör dock ske på ett långsiktigt hälsosamt sätt, gärna i kombination med träning.

artroskost

Hur påverkas kroppen av artroskost?

Vid artros bryts brosket i lederna ner. Det leder i sin tur till smärta och värk. I det långa loppet kan det leda till att andra sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att veta vilken kost man bör undvika och vad man ska äta lite mer av kan de som lider av övervikt kanske gå ner i vikt och minska smärtorna på det sättet.

När det kommer till artroskost finns det dessvärre inte en enda kostplan som fungerar perfekt för alla. Det forskningsresultat som läkare kan enas om är att socker, halvfabrikat och alkohol bör minskas och de flesta bör öka intaget av frukt och grönt. Handledd, långsiktig träning är den dokumenterat bevisade behandlingsmetoden för att lindra artrossymtom. En god kosthållning i kombination med motion kan alltså vara den ”medicin” som hjälper många drabbade att lindra värken och stelheten samt ger ett långsiktigt resultat.

Här finns mer information om antiinflammatorisk kost vid ledsmärta.

Senast uppdaterad
19 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve