Bli av med bukfett

Ungefär hälften av Sveriges vuxna befolkning är idag överviktiga. Många vill bli av med bukfett av estetiska skäl. En viktigare poäng är att överflödigt fett kring midjan är associerat med flera hälsorisker. Ett midjemått på mer än 94 cm hos män och 80 cm hos kvinnor innebär en förhöjd risk för exempelvis diabetes, depression och hjärt- & kärlsjukdomar.

Varför är just bukfett en hälsorisk?

Bukfett skiljer sig från annat fett eftersom det är mer metabolt aktivt. Det innebär att fettet lättare påverkar andra processer i kroppen samt lättare bidrar till höga blodfetter. Bukfett omger dessutom organen inuti kroppen, vilket påverkar flera inre organ negativt. Midjemåttet är med andra ord viktigare än vårt totala BMI. Om fettet är jämnare fördelat över kroppen innebär det alltså mindre hälsorisker.

Läs mer om övervikt och fetma på Livsmedelsverkets hemsida.

läkare mäter kvinnas bukfett med hjälp av verktyg

Få bort överflödigt fett på magen

Den som vill bli av med bukfett kan trösta sig med att det många gånger är lättare att bli av med fettet kring magen än på andra ställen i kroppen. Det handlar om att hitta en hälsosam livsstil i stort. Många mindre förändringar kan göra stor skillnad. Exempelvis kan man dra ned på sitt intag av socker och alkohol. Att röra på sig mer är också bra, men den stora skillnaden görs generellt i kosthållningen.

Den som vill få bort överflödigt fett på magen gör gott i att lägga om sina vanor lite i taget. Att gå ner i vikt snabbt är oftast inte den bästa lösningen, även om det kan kännas lockande. Snabb viktminskning är nämligen oftast inte hållbar i längden, utan kroppen brukar sträva efter att återtgå till den tidigare övervikten. Att kunna bibehålla sina sunda vanor på lång sikt är viktigt för hälsan.

Fortsätt läsa om att gå ner i vikt med hjälp av kost.

Träna bort bukfett

Att minska midjemåttet går ofta hand i hand med att gå ner i vikt generellt. Det går nämligen inte att bränna fett på magen utan att också bli av med fett på andra ställen. Men för att bli av med fett generellt – och minska bukfettet som en bonus – kan man givetvis träna. Olika typer av träning har olika effekt, vilket många känner till. Men vilken träningsform är egentligen bäst för att bli av med bukfett?

Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan. Intensiv konditionsträning, såsom löpning eller explosiv träning, är känt för att förbränna mycket energi. Styrketräning förbränner inte lika mycket under själva träningspasset, generellt sett. Däremot kan man öka sin fettförbränning genom att öka muskelmassan och minska fettmassan. Detta beror på att muskler kräver mer energi än fett. Styrketräning har också fördelen att det minskar belastningen på lederna, vilket är en fördel för den som är överviktig. Av dessa anledningar handlar det i grunden om att hitta en träningsform man tycker om. Ju roligare man tycker att det är att träna, desto oftare kommer man troligen att göra det – och regelbundenheten är betydligt viktigare än vilken träningsform man ägnar sig åt.

Läs istället om att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt.

Senast uppdaterad
11 november 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve