Kan vitaminer hjälpa mot artros?

Artros är en kronisk sjukdom som orsakar stelhet och ledsmärta. Eftersom sjukdomen inte går att bota så måste den drabbade lära sig att hantera den på lång sikt. Det går att lindra de symtom som kommer med sjukdomen. Somliga blir till och med helt av med smärtan – utan operation. När diagnosen ställts brukar läkaren rekommendera handledd träning och utbildning. Även kosten spelar roll för såväl hälsa generellt som ledvärk, så att få i sig alla olika vitaminer är inte helt oviktigt.

vitamintillskott i burk på träbord

Alternativa läkemedel för behandling av artros

Den som har svåra ledsmärtor kan uppleva ett visst motstånd mot att träna. Eftersom det saknas en vetenskapligt bevisad medicin mot artros försöker många istället behandla sin ledsmärta med alternativa läkemedel. I Sverige finns det flera hälsokostaffärer som erbjuder vitaminer och naturläkemedel mot artros. Vanliga ingredienser i naturläkemedel är nypon, gurkmeja och extrakt av musslor. Den här typen av naturläkemedel saknar dokumenterad effekt, men många med kronisk smärta vill ändå prova och se om de hjälper.

Vitaminer som medicin

Kroppen behöver få i sig en rad vitaminer dagligen. Vitaminbrist kan leda till ett antal bristsjukdomar och andra negativa hälsotillstånd. Det finns flera olika vitaminer som har gynnsamma effekter för hälsan och några av dessa påstås även kunna lindra artros. Vitamin C behövs t.ex. för att kroppen ska bygga ben och brosk. Vitamin D behövs för att reglera kalkbalansen i skelett och tänder. Vitamin C och E räknas också som antioxidanter som skyddar kroppen. Tyvärr saknas dock vetenskapligt stöd för att vitaminer skulle hjälpa vid artros. 

Idén om att tillföra extra vitaminer, antingen via kosten eller i tablettform, bygger dock på att man inte får i sig tillräckligt från början. Det är nämligen sällan bra att få i sig mer än 100% av behovet. Även om det inte alltid ger negativa effekter att ”överdosera” så gör det inte heller något bättre.

Vitaminer eller värktabletter mot artros

När det kommer till vitaminer och naturläkemedel som lindring mot artrossymtom är den sammanfattade vetenskapliga åsikten att det inte finns tillräcklig dokumenterad effekt för att sjukvården ska rekommendera dem. Vitaminer är inte artrosmedicin, men ett ökat intag av dem kan ha andra positiva hälsoeffekter. Det som en läkare eller fysioterapeut rekommenderar för tillfällig smärtlindring är receptfria läkemedel vid behov, i form av exempelvis paracetamol (Alvedon, Ibumetin) eller antiinflammatoriska läkemedel (Ibumetin, Diklofenak, Naproxen).

vitaminer

En välbalanserad kost

Den behandling av artros som har vetenskapligt bevisad effekt är livsstilsförändringar. Hit räknas regelbunden, anpassad träning i kombination med ökad fysisk aktivitet och en varierad kost. En hälsosam kost med frukt, grönsaker, kött och fisk kommer också att ge ett ökat intag av vitaminer och mineraler. Även om vitaminer därmed inte är en egentlig del av behandlingen så kan de därmed bidra positivt. Exempelvis kan man bli mindre trött och orka vara mer fysiskt aktiv som resultat. Att börja äta mer hälsosamt har därmed många positiva effekter för den som lider av artros.

Som exempel innehåller frukt ofta mycket C-vitamin, som har en positiv effekt på immunförsvaret. Håller man sig frisk är det lättare att vara aktiv. Nyttigare mat i kombination med träning kan även bidra till viktnedgång vilket också har en bevisat positiv effekt för artrosdrabbade.

Sammanfattning

Vitaminer kan sägas ha en indirekt positiv effekt på artros. Tidigare trodde man att till exempel ett ökat intag av vitamin D kunde lindra smärtan och förbättra ledfunktionen hos den med artros. Senare undersökningar motsäger detta. En hälsosam kost innehållande mycket olika näringsämnen kan dock ge ökad energi, minska risken för infektioner och öka lusten att ge sig ut och träna – och träning är den främsta behandlingsformen för artros.

Läs mer om naturläkemedel mot artros.

Senast uppdaterad
19 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve