Träna händerna

Ledvärk kan bero på världens vanligaste ledsjukdom: artros. Oftast drabbas knän och höfter, då dessa leder bär upp en stor del av vår kroppsvikt. Även mindre leder, såsom händer och fötter, kan dock drabbas. Värk i händer och fötter kan således bero på artros. Det är inte helt ovanligt att ha artros i fingrar eller händer. Oftast drabbas tummens grundled. En del av besvären som kommer med sjukdomen går att minska genom att träna händerna.

Här finns mer information om artros.

bild från ovan på hand som utför en övning för att träna händerna

Värk i händerna

Det finns flera orsaker till att man får ont i händerna under längre perioder, exempelvis ledgångsreumatism (RA), artros eller fibromyalgi. Det gäller därför att uppsöka läkare för att få en korrekt diagnos. När man har fått en diagnos kan man påbörja behandling. Ju tidigare behandlingen påbörjas, desto bättre resultat får man generellt.

Om man är stel och lider av värk i händerna kan det röra sig om artros. Ibland kan även svullnad förekomma. Många med artros i fingrar eller händer vittnar också om en upplevelse av nedsatt muskelförmåga, vilket påverkar det dagliga livet. Saker som att öppna burkar, knäppa knappar och borsta tänderna kan bli en utmaning.

Värk i händer och fötter

Om både händer och fötter gör ont på både höger och vänter sida samt stelheten är värst på morgonen under längre tid kan det röra sig om ledgångsreumatism (RA). Svullnad, ömhet och värmeökning kring de drabbade lederna är vanliga symtom. Denna sjukdom drabbar oftast de mindre lederna i kroppen först, varför händer och fötter är extra utsatta. Symtomen uppstår då oftast på båda sidor av kroppen samtidigt och ungefär i lika hög grad.

Läs mer om ledgångsreumatism på 1177.

Träna händerna

Oavsett vad som orsakar besvären är det ofta riskfritt att träna händerna, gärna tillsammans med en arbetsterapeut men ibland även med en fysioterapeut (sjukgymnast). En diagnos bör dock ställas innan träningen påbörjas för att avgöra behov av övrig behandling. Övningarna som utförs bör också vara anpassade till individen och dennes besvär.

Ett exempel på en övning som kan användas för den som vill träna händerna är att trä ett gummiband runt samtliga fem fingrar och därefter sträcka ut dem så långt det går (se bild ovan). Ett annat är att stärka händerna genom att krama en vikt tygbit, t.ex. en handduk, för att sedan släppa.

Fortsätt läsa om att träna fötterna.

Senast uppdaterad
11 november 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve