Smärtlindring för artros med hjälp av yoga

Artros är en sjukdom som innebär att brosket i kroppen gradvis bryts ner. Detta påverkar i sin tur lederna som ofta blir stela och gör ont. Artros är den vanligaste ledsjukdomen i världen idag, men det finns tyvärr inget botemedel. För att i längden lindra den smärta som uppstår i lederna kan man ägna sig åt fysisk aktivitet. Promenader, simning och yoga är alla exempel på skonsam träning som kan ge smärtlindring för artros.

Läs mer om artrosbehandling.

Rörelse fungerar som smärtlindring för artros

En vanlig, men felaktig, uppfattning är att fysisk aktivitet och rörelse sliter på lederna och kan förvärra tillståndet för den som är drabbad av artros. Forskning visar dock på motsatsen. Träning, gärna kombinerat med utbildning och eventuellt viktkontroll, är den smärtlindring för artros som ger bäst resultat sett över tid.

Att röra sig är helt enkelt extra viktigt för den som har ont i lederna. Individanpassad träning är i princip det enda som ger långsiktig smärtlindring för artros, snarare än bara kortvarig lindring. För att få tips på bra rörelser och hur de kan utföras är det en god idé att kontakta en fysioterapeut. Många övningar går dock bra att göra även i hemmet.

Här finns exempel på övningar som går att göra hemma utan utrustning.

smärtlindring för artros

Yoga är en utmärkt träningsform för den som drabbats av artros. Hela kroppen aktiveras nämligen på ett skonsamt sätt. Samtidigt kan man träna upp både styrka, balans och smidighet. Dessutom lägger yoga mycket fokus även på det mentala välmåendet, vilket också kan hjälpa till att ge smärtlindring för artrosdrabbade.

Såhär fungerar yoga

Yoga är en träningsform som är lätt att anpassa till individen. Oavsett träningsbakgrund och atletisk förmåga går det helt enkelt att träna yoga. Det finns exempelvis flera olika sorters yoga – allt från långsamma, mediterande varianter till mer högintensiv och snabb träning. Den som trivs i värme kan också prova på hot yoga på utvalda ställen. Här utförs rörelserna i en uppvärmd lokal vilket mjukar upp både muskler och leder. (Läs mer om hot yoga på Wikipedia.)

Yoga kan ha flera lindrande effekter vid artros. Kroppen kan stärkas och bli smidigare, men träningsformen kan också bidra till att stress, ångest och spänningar minskar. Detta eftersom övningarna utförs långsamt och har ett stort fokus på andning. Det här har visat sig fungera väl som smärtlindring för artros.

seniorer utövar yoga tillsammans

Yoga hemma – bra för nybörjare

En vanlig missuppfattning är att man behöver vara vig för att börja yoga. Detta stämmer inte, utan vem som helst kan börja yoga. Träningsformen kan dessutom vara extra bra för den som är stel eller har svårt att slappna av eftersom den fokuserar på att förbättra just detta. Att yoga hemma kan också vara bra för nybörjare som känner sig osäkra på om de gör rätt. Det känns helt enkelt tryggare för många att öva hemma än i grupp. Att yoga hemma kan också fungera som komplement till yogaklasser de gånger man inte har tid eller möjlighet att ta sig till gruppträningen. Oavsett var och när man väljer att träna är det viktiga att lyssna på sin kropp och lägga prestations-tänket åt sidan.

Börja med enklare övningar

Det kan vara bra att börja med en lättare variant av yoga när man är ute efter smärtlindring för artros. Om man går till en instruktör eller på ett pass kan det även vara bra att berätta för yogainstruktören om ledsmärtan så denne kan visa alternativa rörelser med mindre belastning. Yoga ska vara skonsamt och skönt för lederna, så om det gör för ont får man lyssna på kroppen och sänka belastningen och nivån.

Fortsätt läsa om artrosträning tillsammans med djur.

Senast uppdaterad
19 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve