Rehabilitering av höft och knä efter operation

Rehabilitering av höft- eller knäleden kan göras på flera sätt, beroende på vilken skada eller sjukdom det är som ligger bakom besvären. Behöver man rehabilitering efter att ha satt in en protes börjar man ofta träna redan på sjukhuset efter ingreppet. Därefter är det viktigt att fortsätta träna regelbundet för att återställa styrkan och rörligheten. Träningen bör utföras tillsammans med en fysioterapeut (sjukgymnast). Anledningen till detta är att protesoperationer är stora ingrepp som påverkar vävnaden runt leden påtagligt. Gör man inte sin rehabilitering korrekt riskerar man därför skador som kan ge en försämrad ledfunktion. 

 Knäövningar som rehabilitering

Några vanliga knäövningar som används vid rehabilitering är knäböj, benspark och trappträning. Det finns flera andra övningar också, men dessa väljs ofta för att de dels är funktionella och dels är enkla att utföra för de flesta. Samtliga fokuserar på att stärka benmusklerna. Övningarna kan också anpassas, bytas ut eller blandas med andra övningar beroende på patientens nivå.

Ibland kan kryckor vara nödvändigt i några veckor eller månader efter ingreppet. Det kan ta från tre månader till ett år innan patienten är helt rehabiliterad efter ingreppet. Även efter att patienten är fullt rehabiliterad är en knäledsprotes dock inte fullt lika bra som en naturlig led. Detta beror delvis på att stabiliteten minskas då man behöver ta bort det främre korsbandet. Av denna anledning bör man undvika belastande sporter som exempelvis fotboll och löpning. Simning, cykling och promenader är däremot uppmuntrat som fysisk aktivitet.

Läs mer om att sätta in en knäprotes.

rehabilitering av höft

Rehabilitering efter höftledsoperation

Det är viktigt att komma igång fysiskt så snart som möjligt efter ingreppet, inte bara för att påskynda rehabiliteringen utan också för att lindra smärtan och stelheten. Man kan börja belasta benet genom att stå och gå i princip direkt efter ingreppet. Detta görs först med hjälp av ett gåbord och sedan med hjälp av kryckor. Därefter kan man få hjälp av en fysioterapeut att välja ut anpassade övningar för rehabiliteringen. Det är viktigt att utföra sina övningar varje dag för att få tillbaka styrkan och funktionen i benet. Att få upp full funktion i höften tar ofta mellan sex månader och ett år.

fysioterapeut hjälper patient att gå med kryckor som ett första steg i rehab efter protesoperation

En av de vanligaste övningarna som används vid rehabilitering av höftleden är höftstärkaren. Detta är en enkel övning som kan utföras antingen med eller utan motstånd beroende på individens nivå. Här för man över all vikt på ena benet och för sedan det andra benet åt sidan, bakåt, åt andra sidan och framåt i tur och ordning. Man kan med fördel ta stöd av en stol när man utför övningen. Övningen kan även utföras liggandes.

Fortsätt läsa om rehabiliterande träning för höften.

Utöver detta finns det flera restriktioner att tänka på efter operationen, framförallt de första tre månaderna då den huvudsakliga läkningen av ledpasel och muskler sker. Dessa bör man hålla sig till för att undvika att leden hoppar ur led. Bland annat ska man undvika att böja mer än 90 grader i höften, vrida höften i sidled och sitta med benen i kors.

Gå till startsidan för att fortsätta läsa om artros.

Senast uppdaterad
11 november 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve