Övningar som lindrar artros

Artros är en sjukdom som kännetecknas av smärta i leder, främst vid belastning och rörelse. Smärta kan också förekomma vid vila och på natten, men då när sjukdomen är långt framskriden. Sämre rörelseförmåga och kortvarig stelhet, framförallt på morgonen eller efter vila, är också vanliga symtom. Som behandling är lättare vardagsmotion och anpassad träning det bästa medlet mot artros. 

Vad är det bästa medlet mot artros?

Artros innebär kroniska ledförändringar som i folkmun kallas för ledförslitning. Denna förslitning är dock ett resultat av negativ belastning och inte av överansträngning. Därför är vila inte speciellt hjälpsamt vid artros: tvärtom är det rörelse som är bäst för leden. För att stärka brosket och musklerna som omger leden hjälper regelbunden, handledd träning.

Det finns flera studier som visar att träning kan leda till minskad smärta för personer med artros. Extra effektivt är det om detta kombineras med utbildning om sjukdomen och viktnedgång om man är överviktig. Huvudsyftet med träningen är dock inte att gå ner i vikt utan att stärka kroppen. Starkare muskler kan nämligen hjälpa till att minska belastningen på leden, samtidigt som brosket stimuleras att reparera sig självt. För att lindra artrossymtomen är därför träning och fysisk aktivitet viktiga inslag i vardagen för de som lever med sjukdomen. Mer information om behandling finns här.

Individanpassad träning för att lindra artros

Eftersom det inte finns något preparat som kan bromsa artros är träning det bästa medlet mot artros som vi känner till idag. Det viktigaste är att anpassa träningen efter de egna förutsättningarna och hur ont det gör när man använder leden. Här kan hemövningar för artros vara ett perfekt alternativ för många drabbade. Promenader, t.ex. med stavar, cykelturer och enklare styrketräning är också skonsamma motionsformer som de flesta kan klara av.

När man utför styrketräning är det bra att till en början ha låg belastning (vikt) och att göra många repetitioner. Till en början kan det göra ont och kännas obehagligt, men artrosövningar är inte farligt. Redan efter 2–3 månader märker de flesta stor skillnad i smärtlindring. För att minska den smärta som kommer med artros kan antiinflammatoriska smärtstillande tabletter användas. Dessa kan komplettera träningen och göra den lättare att utföra.

hantlar i blå nyanser och ett par träningsskor

Hjälpmedel för att minska ledvärk

Olika ledsjukdomar ger olika symtom, men gemensamt är varierande grad av smärta. Vad som är det bästa medlet mot artros smärta varierar till viss del också beroende på vilken led som är drabbad. Det kan till exempel vara ett elastiskt bandage för fotleden, handleden, knät eller tummen som avlastar. En värmande vetekudde kan vara skön att lägga på axlar och nacke. Hjälpmedel i form av skoinlägg kan användas för att avlasta höft, knä och fot. Det kan också vara skönt att massera stela muskler och ömmande leder regelbundet.

Medicin som behandling vid artros

Man kan säga att det finns olika steg i behandlingen för att behandla artros. Det första och viktigaste steget är information. Att läsa på om sjukdomen kan ge stor insikt och motivation. När diagnosen har ställts blir nästa steg i behandlingen träning, bland annat hemövningar för artros. Just handledd träning är det som hjälper majoriteten av alla som drabbas av artros. Många upplever efter några månader att den värsta smärtan och stelheten har avtagit.

bästa medlet mot artros

Detta kan, vid behov, kompletteras med smärtstillande läkemedel. Smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel, som i första hand innehåller paracetamol, används oftast vid artros. Injektioner av kortison, dvs. lokal antiinflammatorisk medicinering, kan också ha en smärtstillande effekt.

Här finns mer information om varför träning rekommenderas som behandling.

Kirurgi – en sista utväg

I vissa fall kan en kirurgisk behandling bli nödvändig, även om det ses som en sista utväg. Huruvida detta utförs beror på hur uttalad artrosförändringarna är och om patienten inte svarat på grundbehandlingen (som då består av anpassad fysisik aktivitet och smärtstillande läkemedel). Standardoperationen vid höft- och knäledsartros är att byta ut den artrosförändrade leden mot en konstgjord led i form av en protes. Det finns olika typer av proteser och man väljer en protes som passar patientens ålder och krav på aktivitet. Om patienten är ung och artrosen är begränsad kan man i vissa fall vinkla om leden. Detta ingrepp kallas för osteotomi och kan skjuta upp behovet av protesoperation några år.

Läs mer om att göra hemövningar för artros eller träffa en fysioterapeut

Senast uppdaterad
22 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve