MSM-behandling vid artros

Reumatikerförbundet beräknar att omkring 30 % av de som lider av artros använder sig av olika kosttillskott för att minska sin smärta. Ett av dessa är MSM-pulver. MSM är en förkortning av metylsulfonylmetan, ett naturpreparat som tillskrivs många positiva hälsoeffekter. MSM innehåller nämligen organiskt svavel, något som redan finns i kroppen, bland annat i vävnader som brosk, senor, ligament och muskler. Det finns ännu ingen vetenskap som visar att tillskottet har bevisade effekter vid artros. Däremot anser vissa av de som använder preparatet att de upplever en förbättring.

Läs mer om artros.

MSM-pulver på blå bakgrund

Varför behöver vi MSM?

Den vanligaste förklaringen till att vi äter kosttillskot i allmänhet är att vi inte får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler utifrån de livsmedel vi äter. På 100 år har de viktiga mineralerna minskat med hela 85 % i jordarna. Trots att man äter nyttigt och varierat riskerar man därmed att inte få i sig tillräckliga mängder. Av denna anledning kan det vara bra att säkra upp med ett tillskott såsom MSM. Detta sägs kunna hjälpa både immunförsvaret och vara ett sätt att lindra den ledvärk som kommer med artros.

MSM-pulver eller kapsel?

MSM säljs vanligen i pulver eller kapselform och då med eller utan tillsatt C-vitamin. C-vitamin förenklar nämligen upptaget av MSM i kroppen. Använder man MSM-pulver och blandar det i exempelvis kaffet kommer man att känna en bismak. Har man svårt för smaken kan det därför underlätta att istället ta MSM-tabletter.

MSM är klassificerat som ofarligt att ta som tillskott. Det finns naturligt i främst proteinrika livsmedel som exempelvis mjölk. Det som används som kosttillskott har oftast utvunnits från havet. Det finns egentlingen inga nackdelar med MSM. Tillvänjningsperioden kan av vissa upplevas som tuff, medan andra inte märker någonting alls. Det finns ett fåtal studier som visar att MSM kan lindra artrosrelaterad smärta och svullnad i knäna, men med så lite vetenskapligt stöd kan man inte dra några säkra slusatser ännu.

Dosering

Svavel är något våra kroppar behöver och i smä mängder är det inte farligt. De flesta märker av en effekt när de kommit upp i en till tre teskedar per dag. Skulle man däremot få i sig en alldeles för stor dos blir det giftigt. Chansen är att överdosera är dock liten – väger man 50 kilo måste man till exempel äta ett kilo för att förgiftas.

Det sägs också att den bästa effekten nås när man äter rent MSM-pulver. Pulvret kan man även blanda med vatten och spreja på hudområden som är drabbade av exempelvis psoriasis eller akne. Man ska sedan märka skillnad redan efter fyra till fem dagar om man sprejar tre gånger per dag. Att använda det utanpå kroppen är inget nytt. Flera länder, bland annat Ungern, har exempelvis speciella badhus med svavelhaltigt vatten i bassängerna.

Biverkningar av MSM

MSM ska i regel inte ge några inga biverkningar. Många användare har dock vittnat om utrensningssymptom som finnar, yrsel och diarré. Det är därför viktigt att börja med en lagom dosering av preparatet och därefter trappa upp långsamt för att undvika detta. Hur hög dos man bör ta och hur mycket kroppen tål är högst individuellt. Börja med ett kryddmått om dagen och öka långsamt för att undvika sagda biverkningar av MSM. 

För en behandlingsmetod utan biverkningar rekommenderas istället anpassad sjukgymnastik. Detta bör utföras under handledning av fysioterapeut. För bästa effekt bör detta även kombineras med utbildning om hur symtomen kan hanteras och förbättras. Denna typ av behandling erbjuds exempelvis via artrosskolan eller digitalt via Joint Academy.

behandla artros

Motståndare och förespråkare

När det kommer till ledsjukdomar som artros finns det flera typer av alternativa läkemedel och naturmedicin som sägs kunna hjälpa till att lindra värken. Inom natur- och alternativmedicinen har MSM många förespråkare. Många är också de som uppgett att MSM-pulver har lindrat deras ledvärk. Dock finns det ännu inga välgjorda vetenskapliga studier som kan bevisa mer än en placeboeffekt. 

Fortsätt läsa om gurkmeja vid ledvärk

Senast uppdaterad
18 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve