Höftledsprotes vid artros

Långt ifrån alla som drabbas av artros behöver opereras, men det kan vara en sista utväg för en del. Om grundbehandling inte givit tillfredsställande resultat kan operation med protes övervägas. Generellt är det äldre personer med svår artros som övervägs för protesoperation. En höftledsprotes håller nämligenrunt 25 år, och ju längre man väntar med att sätta in den, desto mindre är risken att man behöver göra ännu en operation i framtiden.

Höftledsprotes som behandling vid artros

För de med artros som inte svarar tillräckligt bra på handledd träning i kombination med utbildning kan en höftledsprotes vara enda utvägen. I dessa fall rekommenderas trots allt fortsatt träning för att minska riskerna med ingreppet. Rehabiliteringstiden efter operationen kan också kortas. Man anser att när det gäller rehabilitering så är det optimala är att träna 15 minuter åt gången, två till tre gånger om dagen.

Själva operationen, som utförs av en ortopedläkare, går ut på att både ledskålen och ledhuvudet ersätts med konstgjorda delar. Dessa kallas sammantaget för en höftledsprotes. Att jämna till ledskålen, sätta in de nya delarna, fästa dem och sy igen såret tar oftast 1-2 timmar. De allra flesta som får en höftledsprotes blir av med sina besvär.

illustration av bäckenben med insatt höftledsprotes på höger sida

På Region Skåne kan du läsa mer om hur en höftledsoperation går till.

Smärta efter höftledsoperation

Direkt efter ingreppet behandlas patienten med smärtstillande. För att minska smärtan är det också viktigt att börja röra på sig så snart som möjligt. Redan efter några dagar bör smärtan ha minskat kraftigt. Man kan däremot känna sig fortsatt stel i höftleden en längre tid efter operationen.

Om man får ont i höften igen är det viktigt att kontakta sjukvården. Det kan exempelvis vara så att den nya leden har börjat lossna. Detta ger symtom som svårigheter att gå och smärta i den opererade leden. Risken för den här typen av problem med höftledsproteser är större för yngre och aktiva personer.

Det kan också röra sig om en infektion runt protesen eller i operationssåret. Infektion uppstår ofta tidigt efter en operation och orsakar, förutom smärta, rodnad och värme kring såret. Detta är dock relativt ovanligt och kan förebyggas med antibiotika i samband med ingreppet samt noggrann sårvård efter operationen.

höftledsprotes

Sjukskrivning efter ingreppet

De flesta som får en höftledsprotes behöver inte stanna kvar speciellt länge på sjukhuset utan kan lämna efter bara någon dag eller två. Hur snabbt man får komma hem igen beror på saker som ålder, fysiskt tillstånd innan ingreppet och om det finns någon som kan hjälpa en i hemmet. Trots detta är det dock viktigt att ge kroppen tid för återhämtning. Beroende på vilken sorts arbete patienten har kan längden på sjukskrivning efter höftledsoperationen variera från 6-12 veckor.

Rehabiliterande träning efter höftledsoperation

Generellt börjar man med rehabiliterande träning direkt efter ingreppet. När patienten har vaknat bör man direkt påbörja enklare rörelser. Detta kan exempelvis vara att spänna de olika musklerna i benen. De flesta får också börja belasta benet fullt ut. Det finns dock rörelserestriktioner att hålla sig till för att undvika att protesen går ur led.

Stygnen från operationen tar bort efter ungefär två till tre veckor. Man bör träffa en fysioterapeut (sjukgymnast) så snart som möjligt efter detta. Patienten kan själv välja vilken klinik och fysioterapeut de vill träffa. Fysioterapeuten går därefter igenom vilka rörelserestriktioner som gäller, främst för de första tre månaderna. Exempelvis bör man inte böja höften i mer än 90 grader, sitta med benen i kors eller vrida benet.

Det finns också riktlinjer för mer aktiv träning efter höftledsoperationen. Exempelvis rekommenderar man cykling och simning efter först tre månader. Löpning utesluts ofta helt. I övrigt rekommenderas lättare fysisk aktivitet dagligen, såsom promenader.

Gå tillbaka till startsidan för att läsa mer om artros.

Senast uppdaterad
18 februari 2020
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve