Hemövningar för artros eller träffa en fysioterapeut?

Studier har visat att det mest effektiva sättet att behandla artros är anpassad träning. Detta kan både ge smärtlindring och öka rörligheten i den drabbade leden. Trots att fysisk aktivitet, såsom att promenera, städa eller pyssla i trädgården, kan kännas svårt så är det inte farligt. Istället är alla dessa utmärkta exempel på sätt att behandla ledvärk. Mer fokuserad träning som är utformad för att stärka muskler och förbättra rörligheten är dock ännu bättre. Den här träningen kan ske tillsammans med en fysioterapeut, men det går också utmärkt att göra hemövningar för artros.

Träffa en fysioterapeut

Den som lider av ledvärk kan uppsöka en fysioterapeut utan vare sig diagnos eller remiss. En fysioterapeut kan ställa diagnos och därefter erbjuda eller rekommendera lämplig behandling. Om orsaken till ledbesvären är artros kan behandlingen i stor utsträckning ske i form av träning. Fysioterapeuten kan då lägga upp ett individuellt träningsprogram och visa hur övningarna bör utföras. Oftast går de hemövningar som rekommenderas vid ledbesvär att göra hemma utan redskap. Förutsatt att de rekommenderade övningarna utförs regelbundet under en längre period (minst några veckor) är träning en utmärkt behandling av artros.

Läs mer om behandling.

Även om man vill fortsätta med anpassade hemövningar för artros kan det vara bra att ta hjälp av en fysioterapeut för att komma igång. På så vis kan man säkerställa att övningarna är lämpliga sett till svårighetsgrad och belastning. Samtidigt kan fysioterapeuten hjälpa till att säkerställa att träningen utförs på rätt sätt.

fysioterapeut och patient gör ryggövning

Hitta hemövningar för artros online

Att hitta hemövningar för artros på internet kan vara en bra början. Det finns flera texter, bilder och videos som beskriver övningarna på ett tydligt sätt. Risken att göra övningen med fel teknik kan därmed minimeras. Detta kan dock inte ersätta ett besök hos en fysioterapeut. Istället kan man se det som ett komplement eller en försiktig start. 

Idag går det också att träffa en fysioterapeut via en så kallad artrosskola på nätet. Ett exempel på behandling i form av en app är svenska Joint Academy. Här kombineras fysiska övningar med utbildning. Hela behandlingen koordineras och följs upp av en fysioterapeut. Detta kan vara lämpligt för många, men speciellt de som har långt till närmaste vårdcentral eller har svårt att hitta tid att träffa en fysioterapeut under vanlig kontorstid.

hemövningar för artros

Exempel på hemövningar för artros

Beroende på vilken led det är som drabbats av sjukdomen rekommenderas olika övningar. Vilken typ av övning som är lämplig kan också bero på saker som tidigare träningserfarenhet, ålder och rörlighet. Klassiska övningar som knäböj och utfall är utmärkta alternativ för att stärka både muskler och leder. Vid artros i ryggen är det en god idé att stärka rygg- och bålmuskulaturen. Detta kan göras med hjälp av exempelvis plankan. Den som har artros i fingrar eller händer kan träna upp styrkan och minska smärtan genom att trä på ett gummiband över fingrarna och spänna ut dem.

hemövningar för artros

Viktigt att undvika felbelastning om man tränar hemma

Till skillnad från läkemedel finns det inga direkta biverkningar av att utföra hemövningar för artros. Däremot är det viktigt att utföra övningarna korrekt för att undvika felaktig belastning. Av den anledningen kan det vara bra att använda sig av en fysioterapeut eller personlig tränare för att komma igång.

Smärtan som kommer med artros är inte farlig, även om den kan vara påfrestande. Den som har för ont för att träna kan använda sig av smärtstillande läkemedel som Ipren, Voltaren eller Diklofenak. Vid mycket stark smärta kan det vara klokt att konsultera med en fysioterapeut eller läkare.

Fysioterapeut eller hemövningar för artros – vad är bäst?

En fysioterapeut kan lägga upp ett program med hemövningar för artros – så egentligen behöver de två alternativen inte utesluta varandra. Den som föredrar att träna hemifrån kan använda sig av digitala lösningar, medan den som vill träffa en fysioterapeut på klinik kan göra det. Inget är egentligen bättre än det andra. Det handlar helt enkelt om vad man själv föredrar.

Läs mer om fysioterapeuter.

Senast uppdaterad
19 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve