Artrosträning tillsammans med djur

Artros är en kronisk sjukdom som drabbar lederna. Att den är kronisk innebär att det är en livslång sjukdom som inte går att bota. Den behandling som finns idag går istället ut på att lindra smärtan och öka rörligheten i lederna. Det bästa sättet att göra detta är genom anpassad träning, så kallad artrosträning. Ett första steg i behandlingen är därför att besöka en fysioterapeut som kan hjälpa till att ta fram ett individuellt träningsprogram. I de fall då smärtan gör det svårt att träna kan smärtstillande receptfria läkemedel användas för tillfällig smärtlindring. Detta kan göra det lättare att utföra de rekommenderade övningarna.

Artrosträning och livsstilsförändringar

För den som lider av artros räcker det inte att utföra ett träningsprogram då och då, utan träningen måste bli en del av vardagen. På samma sätt kan en generellt hälsosam livsstil vara fördelaktigt för att minska ledsmärtan. Den som drabbas av sjukdomen blir lätt inaktiv eftersom det kan vara smärtsamt att röra på sig. Det kan leda till lite extra kroppsvikt och minskad muskelmassa. För att göra det lättare att bära upp kroppsvikten och minska belastnigen på lederna är det därför bra att träna. Det behöver inte innebära att gå på gym, utan promenader och anpassade övningar räcker långt. Det viktiga är att rörelse blir en del av vardagen.

Här finns mer information om träning som behandling.

Hundsport är bra träning

Att promenera dagligen kan vara enklare för de som har sällskap av en fyrbent vän. Eftersom en hund måste ut och gå några gånger per dag innebär det att husse eller matte också får sig en promenad. De artrosdrabbade som är hundägare kan därmed ha lättare att komma igång på morgonen och ge sig ut på kvällen. Att promenera med en hund är dessutom roligare än att promenera ensam.

äldre kvinna ute på promenad med hund i skogen

Utöver de dagliga promenaderna finns det ytterligare träningsmoment för hundägare. Att träna mer aktivt med en hund ger både hunden och dess ägare massvis av motion. En populär hundsport är agility, där hunden så snabbt som möjligt ska ta sig igenom en hinderbana. Det fina med agility är att även hundens ägare får bra träning eftersom denne ofta måste springa med och instruera hunden.

Ridning kan både vara ett mål och bra träning

Att rida är bra träning för kroppens alla muskler och leder. Den som drabbats av artros och som tidigare ägnat sig åt ridning gör därför gott i att försöka återuppta aktiviteten. Att ha som mål att åter kunna rida kan dessutom vara mycket motiverande och kan göra artrosträningen mer uthärdlig. När målet väl nåtts och ryttaren åter sitter på hästen gäller det att fortsätta träna. Detta gäller både ridning och de anpassade övningar man fått av sin fysioterapeut.

artrosträning

Det är bra att informera sin fysioterapeut om att målet är att kunna rida igen, om så är fallet. Fysioterapeuten kan då ta fram speciella övningar som underlättar att nå målet. Vissa hjälpmedel kan också behövas, exempelvis en pall för att kunna ta sig upp på hästen.

Artrosträning med djur

Att rida ger träning för hela kroppen vilket är nyttigt. Ridning är dessutom roligt – och en träningsform som är rolig är träning man gärna ägnar sig åt. Samma sak gäller träning tillsammans med hund. Hunden måste promenera, och att göra det tillsammans är trevligt. Det blir dessutom svårt att komma med undanflykter eftersom hunden ju måste gå ut. Ett djur kan alltså motivera till träning på flera sätt.

Fortsätt läsa om rätt sorts träning vid artros.

Senast uppdaterad
19 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve