Artrosbehandling med Joint Academy

Artros är idag den vanligaste ledsjukdomen i världen och orsakar både minskad funktion och smärta i olika leder. Det är dessutom en sjukdom med smygande debut. Många människor som drabbas av exempelvis artros i knät känner av detta först vid hög belastning. Går sjukdomen obehandlad kommer den dock att bli värre med tiden. Då kan smärtan märkas av även vid vila. Knät är dessutom en väldigt belastad led då man lägger hela sin kroppstyngd på leden. Den är heller inte lika skyddad som exempelvis axlarna. Därför bör artrosbehandling påbörjas så snart diagnosen är fastställd.

Artrosbehandling för knät och höften

Artros i höften är det artrostillstånd som förväntas öka mest i framtiden. Vanliga tecken på sjukdomen är svårigheter att böja benet för ta på sig strumpor eller att rotera benet ut för att gå ur bilen. Skulle man drabbas av höfteldsartros är det bra att veta att sjukdomen går att behandla utan några större biverkningar. Smärtan och stelheten som kommer med artros i höften kan i många fall lindras om man inför vardaglig motion och rörelse i sin livsstil.

Ibland kan smärtstillande läkemedel behövas för att lindra smärtan som kommer med sjukdomen. Dessa bör dock aldrig ses som en permanent lösning när det kommer till artros, utan endast som ett komplement. Regelbunden träning där musklerna kring det drabbade området stärks är det bästa medlet mot artros. Detta kan man till exempel göra tillsammans med en fysioterapeut som kan ge anpassade hemövningar för artros. Det kan ta några veckor eller månader innan man märker resultat av träningen, men för de flesta ger det god effekt.

Artrosbehandling med Joint Academy

Om man är ute efter anpassade träningsövningar finns flera olika alternativ, man kan exempelvis vända sig till en av de många artrosskolor som finns i landet, eller ladda ner appen Joint Academy. Via appen kan den drabbade bland annat ta del av ett program med anpassade hemövningar för artros.

Appen fungerar som en förlängning av en vårdcentral, man kan med andra ord prata med en ortopedläkare och få en diagnos fastställd digitalt. Även betalningen sker på samma sätt som hos en vårdcentral. Har den drabbade ett frikort eller är över 85 år är det helt kostnadsfritt.

artrosbehandling

När man först laddat ner appen får man, som ett första steg, prata med en fysioterapeut och sätta upp ett mål. Är man inte säker på om det är artros man lider av kan man välja att, innan detta, få en digital telefonkonsultation av en ortopedläkare som med stor säkerhet kan ställa rätt diagnos. Därefter följer ett behandlingsprogram av olika övningar som man ska utföra dagligen. I appen kan man även mäta framsteg och chatta med en fysioterapeut. Man kan självklart fortsätta med träningsövningarna så länge man själv önskar. Det bästa resultatet får man om man håller igång en aktiv livsstil.

artrosbehandling

Operation som artrosbehandling

Även om träning hjälper i de flesta fall när det kommer till artrosbehandling, kan det i fåtal situationer bli aktuellt med en operation. Det innebär att en protes sätts in och ersätter din gamla led. På så sätt kan smärtorna och ledbesvären minska markant eller till och med försvinna helt. Detta bör dock alltid ses som en sista utväg då det inte är helt riskfritt att genomföra operationen.

Fortsätt läsa om sjukgymnastik

Senast uppdaterad
22 juli 2019
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve