Artrosbehandling med Joint Academy

Artros är idag den vanligaste ledsjukdomen i världen och orsakar både minskad funktion och smärta i olika leder. Det är dessutom en smygande sjukdom. Många människor som drabbas av exempelvis artros i knät känner av detta först vid hög belastning. Går sjukdomen obehandlad kommer den dock att bli värre med tiden. Då kan smärtan märkas av även vid vila. Knät är dessutom en väldigt utsatt led och är inte lika skyddad som till exempel axlarna. Därför bör artrosbehandling påbörjas så snart diagnosen är fastställd.

Artrosbehandling för knät och höften

Artros i höften är det artrostillstånd som förväntas öka mest. Vanliga tecken på sjukdomen är svårigheter att ta på sig strumpor eller gå ur bilen. Skulle man drabbas är det därmed bra att veta att sjukdomen går att behandla utan några större biverkningar. Smärtan och stelheten som kommer med artros i höften kan i många fall lindras om man inför vardaglig motion och rörelse i sin livsstil.

Ibland kan smärtstillande läkemedel behövas för att lindra smärtan som kommer med sjukdomen. Dessa bör dock aldrig ses som en permanent lösning när det kommer till artros, utan endast som ett komplement. Regelbunden träning där musklerna kring det drabbade området stärks är det bästa medlet mot artros. Detta kan man till exempel göra tillsammans med en fysioterapeut som kan ge anpassade hemövningar för artros. Det kan ta några veckor eller månader innan man märker resultat av träningen, men för de flesta ger det god effekt.

Artrosbehandling med Joint Academy

Om man är ute efter anpassade träningsövningar finns flera olika alternativ, man kan exempelvis vända sig till en av de många artrosskolor som finns i landet, eller ladda ner appen Joint Academy. Via appen kan den drabbade bland annat ta del av ett program med anpassade hemövningar för artros.

Appen fungerar som en förlängning av en vårdcentral, man kan med andra ord prata med en läkare och få en diagnos fastställd digitalt. Även betalningen sker på samma sätt som hos en vårdcentral. Har den drabbade ett frikort eller är över 85 år är det helt kostnadsfritt.

När man först laddat ner appen får man, som ett första steg, prata med en ortoped och sätta upp ett mål. Därefter följer en sexveckors-period av olika övningar som man ska utföra. I appen kan man även mäta framsteg och chatta med en fysioterapeut. Man kan självklart fortsätta med träningsövningarna även efter sex veckor – det bästa resultatet får man om man håller igång en aktiv livsstil.  

Operation som artrosbehandling

Även om träning hjälper i de flesta fall när det kommer till artrosbehandling, kan det i fåtal situationer bli aktuellt med en operation. Det innebär att en protes sätts in och ersätter din gamla led. På så sätt kan smärtorna och ledbesvären minska markant eller till och med försvinna helt. Detta bör dock alltid ses som en sista utväg då det inte är helt riskfritt att genomföra operationen.


Till toppen av sidan