Riskfaktorer för artros

Flera faktorer spelar roll när det kommer till utvecklingen av artros. Det som alla dessa har gemensamt är att de påverkar belastningen på brosket negativt. Några av de saker som medför den här negativa belastningen är rent genetiska och går därför inte att påverka i sig själva. Däremot går det att till stor del att minimera de riskfaktorer som finns – det gäller bara att vara medveten om dem. Några vanliga riskfaktorer för artros är följande.

Ledskador en av flera riskfaktorer för artros

Risken för att utveckla artros ökar om leden har skadats tidigare. Detta beror på att brosket belastas mer vilket medför en minskad stötdämpning i leden (framförallt vid korsbandsskada eller meniskskada). Detta gäller främst för utvecklingen av knäartros (latin: gonartros).

Monoton belastning en orsak till artros

Monoton belastning är också en av flera riskfaktorer för artros. Om lederna belastas på samma sätt varje dag i många år kan det vara så att brosket i lederna tröttas ut och bryts ner. Detta leder till att artros utvecklas. Det positiva med det är att bra belastningsmönster och en varierad arbetsställning kan minska risken för artros. Några yrken som ofta innefattar repetitiva rörelsemönster för vissa leder och därför är extra utsatta för artros är exempelvis brevbärare, golvläggare, byggarbetare och frisör.

bilmekaniker reparerar bil sittandes på golvet

Muskelsvaghet / övervikt kan leda till ledvärk

När det kommer till riskfaktorer för artros är det viktigare att prata om kroppsvikt i förhållande till muskler än att prata om övervikt. Det handlar egentligen om att inte bära på mer vikt än kroppen klarar av att bära upp. Med andra ord är det viktigare att vara stark än att vara smal.

Extrem idrottsutövning kan orsaka artros

Generellt sett så är risken att drabbas av artros mindre för den som tränar regelbundet. Undantaget från detta är om träningen är på elitnivå. Då kan det vara så att kroppen pressas mer än den klarar av vilket kan göra träningen till en bidragande faktor. Om detta dessutom kombineras med andra riskfaktorer för artros så är risken att drabbas ännu högre.

Ärftlighet ökar risken för artros

Våra leder har olika form vilket innebär att vi rent fysiskt kan ha lättare eller svårare att drabbas av artros. Det kan därför vara idé att ta reda på om nära släktingar har artros – i så fall kan det vara läge att börja förebygga sjukdomen redan i ung ålder. Framförallt höftledsartros (eller coxartros, som är det medicinska namnet) beror till stor del på genetiska faktorer.

Fortsätt läsa om artrossymtom

Senast uppdaterad
12 februari 2020
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve