Artrosdiagnos – detta händer efter beskedet

Artros är världens vanligaste ledsjukdom och drabbar ungefär var fjärde svensk över 45 års ålder. Det är en kronisk sjukdom som bryter ner brosket i lederna, vilket gör att de blir svårare att använda. Symtomen är stelhet och smärta. Stelheten brukar vara värst på morgonen eller efter en stunds vila, medan smärtan främst kommer vid belastning av leden. Trots att sjukdomen aldrig kan botas helt så finns det effektiv behandling att tillgå, så den som får en artrosdiagnos behöver inte känna sig alltför nedslagen. Många kan bli av med den värsta smärtan – utan operation.

Läs mer om artros.

Vem som ställer artrosdiagnosen

Upplever man smärta och stelhet i lederna bör man söka hjälp hos en vårdcentral. Här blir man antingen undersökt av en allmänläkare eller en fysioterapeut. Visar undersökningen att det är artros man lider av ställer läkaren eller fysioterapeuten en artrosdiagnos. När diagnosen väl har ställts är det första rådet för behandling ofta att påbörja en artrosskola.

Många tror att röntgen är nödvändig för att ställa en artrosdiagnos, men det stämmer inte. Socialstyelsen har fastställt att röntgen endast ska användas om osäkehet råder kring diagnosen. Det kan även användas för vidare undersökning om patienten inte svarar på given behandling och en operation kan bli nödvändig. Undersökning med magnetkamera, MR, kan användas även vid tidiga stadier av artros men är inte heller det någon förstahandsmetod. 

Här finns mer information om hur diagnosen ställs.

ortoped undersöker knä på patient

I de fall då den som ställer diagnosen är osäker kan man remitteras vidare till ortoped för ytterligare bedömning. En ortoped är en läkare vars expertområde är sjukdomar i muskler, leder och skelett. Den här kompetensen kan ibland behövas för att säkerställa att det verkligen är en artrosdiagnos som ska ställas. En ortoped kan också i ett senare skede bedöma behovet av kirurgisk behandling.

Artrosskola ofta första steget efter diagnosen

Det första steget för många som får en artrosdiagnos är en artrosskola. Det finns flera stycken utspridda över hela Sverige. Idag går det även att få digital behandling via appen Joint Academy. I båda fallen får man som patient prata med en fysioterapeut som tar fram ett individuellt anpassat träningsprogram. Man får också mer information om sin artrosdiagnos och hur man själv kan behandla sin sjukdom. I artrosskolan erbjuds man även gemensam träning och kan få hjälp med viktminskning om det är nödvändigt. Den här typen av artrosbehandling ger en bra grund att stå på.

artrosdiagnos

Träning som behandling

Träning, utbildning och viktminskning vid behov har visat sig vara den mest effektiva behandlingen av artros. Det är dock viktigt att träna på rätt sätt. Eftersom en av orsakerna till artros är överbelastning eller felbelastning av lederna är det viktigt att öva in rätt belastningsmönster. Detta kan en fysioterapeut eller eventuellt en personlig tränare hjälpa till med. Här kan man få tips både på specifika övningar och vissa träningsformer som är skonsamma mot lederna.

äldre par cyklar på motionscyklar på gym

En aktiv livsstil nyckeln för den som fått en artrosdiagnos

Träning kan som sagt göra mycket för den drabbade – både minska smärtan och öka rörligheten. Men även andra livsstilsförändringar kan bidra mycket. Efter att ha fått en artrosdiagnos är det därför bra att fokusera på hälsa i stort. Detta kan inkludera saker som att promenera till jobbet, att ge sig ut i naturen på helgerna istället för att hålla sig hemma eller att regelbundet utföra ett träningsprogram med olika övningar.

Man kan även göra gott i att ändra vissa kostvanor. Till exempel kan man skära ner på rött kött och halvfabrikat och istället äta mer frukt och grönt. Att minska intaget av socker och alkohol är också en kosthållning som kommer göra stor nytta för den generella hälsan.

Läs mer om artrossymtom.

Senast uppdaterad
11 februari 2020
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve