Symtom på artros

Symtom på artros kommer ofta sakta över lång tid vilket gör att det kan ta lång tid att söka vård för sjukdomen. Det vanligaste är att den led (eller de leder) som drabbats gör mer och mer ont, främst vid belastning. Allt eftersom blir den drabbade leden blir stelare, gör ont och blir svårare att använda än vanligt. Detta inskränker mer och mer på vardagslivet.

Det finns flera tecken på artros där det vanligaste helt enkelt är att ha ont i höften, knäleden eller den led som är drabbad. Men det finns även andra andra symtom att hålla utkik efter.

Stela leder ett tidigt symtom på artros

Att lederna känns stela, framförallt på morgonen eller efter att ha suttit stilla en stund, är vanligt. Just stela leder är ofta det första symtomet på artros. Vid höftartros brukar det första tecknet vara svårigheter att vrida benet utåt, medan det vid knäartros kan bli svårt att komma upp ur fåtöljen.

​Ledvärk vid belastning det symtom på artros som får flest att söka vård

Det här är ofta det symtom som de som drabbats av artros söker vård för. Exempelvis kanske det gör ont i knät vid böjning, alternativt en smärta i höften när den belastas.

kvinna med symtom på artros i knät masserar det onda stället

​Svullnad kan vara ett symtom på artros

Det är inte helt ovanligt med en lätt värmeökning och svullnad kring den drabbade leden. Detta är ofarligt och ingenting att oroa sig för. Oftast går det över relativt fort med träning.

​Vilovärk ett senare symtom på artros

I takt med att sjukdomen blir värre kan det vara så att smärtan uppstår även vid vila. Om detta symtom uppstår är det läge att uppsöka vård.

Det varierar från person till person vilka symtom på artros som uppkommer när och hur snabbt sjukdomen utvecklas – det kan ta allt från bara några månader till flera år. Dessutom är artros en sjukdom som går i skov, vilket innebär att den ibland märks mer eller mindre under olika perioder. Men det är bra att hålla igång med träningen även i en bra period eftersom det är hög risk att ledvärken kommer tillbaka.

Fortsätt läsa om artrosdiagnos

Senast uppdaterad
12 februari 2020
Granskare
Christian Anker-Hansen
specialist i ortopedi och allmänmedicin
Text
Christine Arve