Antiinflammatorisk kost vid ledsmärta

Senast uppdaterad: oktober 9, 2018

Det pratas mycket om antiinflammatorisk kost i samband med flera olika tillstånd och sjukdomar. En av de åkommor som sägs kunna lindras med hjälp av den här typen av kost är artros. Även andra former av ledsmärta sägs kunna förbättras. Det är dock flera frågetecken som behöver redas ut innan det går att svara på om det verkligen fungerar.

Vilken typ av inflammation tror man kan lindras med antiinflammatorisk kost?

För att förstå vad antiinflammatorisk kost innebär och om det hjälper behöver vi först förstå vad som menas med “inflammation”. I det här fallet gäller det cytokiner, ett ämne som produceras i vår fettvävnad. Dessa är en del av vårt immunförsvar och hjälper till att skydda oss från olika sjukdomar. Vid fetma produceras mer cytokiner, men också andra inflammationsmarkörer, eftersom vi har mer fettväv. Detta kan leda till ett överaktivt immunsystem och en typ av inflammation kan uppstå. Detta är relaterat till såväl hjärt- och kärlsjukdomar som typ 2 diabetes. En minskning av viktminskning leder också till lägre nivåer av cytokiner. Detta leder i sin tur även till att inflammationen minskar.

Tanken med antiinflammatorisk kost är att den ska hjälpa till att minska den här typen av inflammation. Enligt forskning finns det en länk mellan den här typen av inflammation och vår tarmflora. Dock är dessa studier i dagsläget främst utförda på djur, så det är fortfarande svårt att veta om den här länken finns även hos oss människor.

Vad antiinflammatorisk kost är

Det finns många riktlinjer kring vad man bör äta – och vad man bör undvika – för att minska inflammation. Ofta rekommenderas specifika livsmedel, såsom sötpotatis, sjögräs, surkål, gurkmeja och grönt te. Samtidigt ska man undvika bland annat mjölkprodukter, rött kött, kaffe, alkohol och socker. När man jämför olika typer av antiinflammatorisk kost finns det dock en del riktlinjer som säger emot varandra. Somliga rekommenderar att konsumera livsmedel som enligt andra är tabu. Det finns helt enkelt inte riktigt några generella riktlinjer som gäller för antiinflammatorisk kost.

antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost ur ett vetenskapligt perspektiv

Forskningen menar att antiinflammatorisk kost inte finns. Med det menas att det inte går att på ett vetenskapligt sätt bevisa att vissa enskilda livsmedel kan öka eller minska en inflammation som redan finns i kroppen. När det gäller kostråd generellt vet vi att det finns vissa saker som är bra för vårt välmående, såsom grönsaker och frukt. Det finns däremot inte belägg för att vissa grönsaker eller frukter är bättre för hälsan än andra.

Om man vill minska en inflammation i kroppen rekommenderas istället en minskning av fettmassan. För att göra detta är en varierad kost som är baserad på naturliga råvaror det bästa. Detta bör för bästa effekt kombineras med fysisk aktivitet. Det kan nämligen hjälpa till att behålla muskelmassan, vilket påverkar ämnesomsättningen positivt. Samtidigt minskar också risken att drabbas av vanliga livsstilssjukdomar. Starkare muskler minskar också risken att utveckla artros.


Till toppen av sidan