Alternativa mediciner för artros

De läkemedel som rekommenderas för artros är receptfria värktabletter inom kategorierna Paracetamol (Alvedon) och NSAID (Naprosyn, Voltaren och Ipren). Dessa erbjuder dock endast en tillfällig smärtlindring och bör tas med måtta. Något läkemedel som botar artrosen finns inte då artros är en livslång sjukdom som den drabbade måste underhålla konstant. Förutom träning, som är den behandling som visat sig vara mest effektiv, väljer många att söka efter alternativa läkemedel.

Naturläkemedel som artrosbehandling – nyponpulver, glukosamin mm.

Det finns idag gott om naturläkemedel för artros på marknaden att experimentera med. Vi ska nu titta närmare på dessa alternativ och se om de har någon verklig effekt på artrosen.

  • Ingefära. Att använda ingefära mot artros sägs kunna lindra sjukdomen tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper.
  • Nyponpulver. De som använder nyponpulver mot artros gör det eftersom det anses kunna öka rörligheten i lederna.
  • Gurkmeja. En vanlig uppfattning är att det går att använda gurkmeja mot artros då det sägs dämpa ledsmärtor. Det är också en ingrediens i flera smärtlindrande preparat eftersom växten har en viss inflammationsdämpande egenskap.
  • Grönläppad mussla. Att ta grönläppad mussla mot artros (i pulverform) säga ha en antiinflammatorisk effekt.
  • Glyc. Det finns de som tar glyc mot artros eftersom det innehåller pulver från den grönläppade musslan. Glyc innehåller även kollagen, zink och c-vitamin. De tre sistnämnda är ämnen som behövs för ledbroskets naturliga funktion. Dessa ämnen sägs tillsammans kunna hjälpa till vid återbildning av brosk.

Alla alternativa eller naturliga läkemedel lyder under livsmedelslagstiftningen. Det innebär att de är testade och säkra att konsumeras av människor i den form de säljs. Det ska alltså vara riskfritt att experimentera med kosttillskott som nyponpulver för artros. Det värsta som kan hända är att de inte haft någon effekt och kostat lite pengar i onödan. Detta är även dest mest troliga då inget av dessa ämnen har någon vetenskapligt bevisad effekt.

Fungerar naturläkemedel mot artros?

Det finns flera ämnen i naturläkemedel mot artros som på papper låter optimala för att behandla sjukdomen. De väldesignade studier som gjorts på den här typen av preparat visar dock att de effekter och förbättringar som denna typ av läkemedel ska ge är av samma storlek som placebo. Placeboeffekt är när ett icke verkande läkemedel, till exempel sockerpiller, ger en positiv effekt trots att det egentligen inte har någon medicinsk påverkan.

Vad rekommenderas som behandling?

En stor del av den bevisning som kring naturläkemedel som artrosmedicin är av skeptisk karaktär och gjord på mindre grupper av människor, vilket gör det svårt att säkerställa att de har effekt. Få stora och seriösa organisationer rekommenderar därmed naturläkemedel och kosttillskott, likt nyponpulver mot artros. Bevisningen för effekterna är helt enkelt inte tillräckligt vetenskapligt fastställda ännu. Det är självklart upp till varje individ att avgöra vad som funkar bäst i den privata artrosbehandlingen men de som vill följa resultat från vetenskapliga studier från SBU eller Socialstyrelsen, håller sig till väl beprövade behandlingar mot sjukdomen. Läs mer om behandling av artros här.

Andra alternativ – träning och digitala varianter

Den som är ute efter en kliniskt bevisad behandlingsplan mot artros har ett självklart alternativ i träning. Långsiktigt och handledd träning är den behandling mot artros som har visat sig vara mest effektiv för en majoritet av drabbade. Det finns flera sätt att skapa ett personligt träningsprogram, den drabbade kan till exempel ta kontakt med en fysioterapeut eller personlig tränare. För den som är ute efter en smidig digital lösning kan appen Joint Academy vara rätt alternativ. Detta är ett komplement till den traditionella vården och den artrosdrabbade får tillgång till ett träningsprogram i mobilen med övningar som kan utföras hemma.


Till toppen av sidan